Over NSAID’s

↵ Vorig level

NSAID is een afkorting voor “non-steroidal anti-inflammatory drugs” (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen). Dit  zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden.

Voorbeelden hiervan zijn: Naproxen, Diclofenac (Voltaren), Ibuprofen, etc. Deze zijn verkrijgbaar in tabletvorm, gels of crèmes.

NSAID’s staan erom bekend dat ze een sterke wisselwerking hebben met andere medicatie. Daarom is het ook heel belangrijk dat je altijd een arts raadpleegt voordat je deze medicatie gaat gebruiken, hoewel deze middelen ook zonder recept te verkrijgen zijn.

Voorzichtigheid is geboden als je hoge bloeddruk, astma, hart en/of maagproblemen, darmklachten, ziekte van Crohn, of  een geschiedenis van lever of nierproblemen hebt. De risico’s en de bijwerkingen nemen toe hoe langer NSAID’s worden ingenomen. Deze middelen kunnen ook schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.


NSAID’S zijn vaak niet alleen pijnstillend maar ook koortsverlagend en ontstekingsremmend. Ze worden toegepast bij acute zowel als bij chronische pijn. Er zijn veel NSAID’s  waarvan sommige zonder recept bij de drogist te koop zijn. Deze middelen zijn chemisch afgeleid van aspirine, dat oorspronkelijk is gemaakt uit de bast van treurwilgen. NSAID’s worden op grote schaal voorgeschreven en ingenomen ook al blijkt dat de resultaten van deze medicijnen vrij beperkt zijn.  NSAID’s kunnen echter ernstige bijwerkingen hebben. De bekendste is maagpijn en de kans op een maagzweer. De kans hierop neemt toe met de leeftijd. Andere bijwerkingen zijn vertraagde bloedstolling, waardoor sneller blauwe plekken ontstaan en wondjes langer blijven bloeden. Patiënten die anti-stollingsmiddelen nemen kunnen beter geen NSAID’s slikken. Ook kunnen NSAID’s de nierfunctie remmen waardoor men vocht vasthoudt. Oudere mensen met een verminderde hart- of nierfunctie moeten dan ook voorzichtig zijn met NSAID’s, die vaak ook nog een wisselwerking hebben met andere medicatie, en dus is het aan te bevelen deze alleen op recept te verkrijgen en/of te gebruiken.

Dr. Hans Cats, reumatoloog, tijdens het 30-jarig jubileumcongres van de Nationale Vereniging Voor Fibromyalgie Patiënten duidelijk uitgelegd dat er veel te veel NSAID’s gebruikt worden. Ook is het belangrijk te beseffen dat er veel nadelige bijwerkingen zijn bij gebruik van NSAID’s, waaronder vooral maagdarmproblemen.  Ook is het schrikbarend als je de statistieken ziet van een onderzoek in Amerika, dat maagdarmproblemen bij gebruik van NSAID’s de derde grootste oorzaak is van sterfgevallen in Amerika. Dus zelfs hoger als het aantal mensen dat overlijd aan kanker!

Waarschuwing pijnmedicatie
Neem nooit enige medicatie zonder overleg met uw behandelend arts of eigen apotheker, vooral wat betreft de hoeveelheden die u hiervan mag innemen. Dit is van belang omdat zij weten welke andere medicatie u gebruikt en of deze geen wisselwerking op elkaar zullen hebben en samen gebruikt kan worden.

Lees meer