Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Behandeling Fibromyalgie met medicatie » NSAID’s » Pijnstillers worden vaak verkeerd gebruikt

Pijnstillers worden vaak verkeerd gebruikt

↵ Vorig level

‘Pijnstillers worden vaak verkeerd gebruikt’

Het volgende item van RTL nieuws gaat over het verkeerd gebruik van pijnstillers

Veel mensen gebruiken pijnstillers niet op de juiste manier. Daardoor wordt pijn niet goed behandeld. Dat zegt hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy tegen RTL Nieuws.


Iedereen kent het wel: je hebt hoofdpijn en grijpt wat in het medicijnkastje voorhanden is. Als een paracetamolletje niet snel genoeg helpt, wordt soms snel een pil als ibuprofen gepakt. Omdat dat sneller helpt, denken veel mensen.

Niet handig, vindt Bouvy. “Je kunt vaak beter twee paracetamol gebruiken dan één ibuprofen. Bovendien zijn de bijwerkingen van ibuprofen ernstiger. Veel mensen, vooral ouderen, krijgen er maagklachten door.”

Verkeerde medicatie
Een ander probleem is het gebruik van verkeerde medicatie. Zoals bij zenuwpijn, waar veel ouderen last van hebben. “Zenuwpijn is het gevolg van beschadigde zenuwen. Het uit zich in tintelingen in voeten en vingers of een doof, pijnlijk gevoel. Als dat er altijd is, is dat zeer vervelend.” Het kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld langdurige suikerziekte of overmatig alcoholgebruik.

Sommige  mensen gebruiken daar NSAID-geneesmiddelen voor zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, zegt Bouvy. “Maar om zenuwpijn aan te pakken zijn er specifieke middelen die op recept verkrijgbaar zijn. De huisarts of specialist kan ze voorschrijven.”

Verkeerd gebruik
Ook ziet Bouvy dat mensen wel de juiste pijnstilling gebruiken, maar op de verkeerde manier. Zoals met migrainemedicijnen.

“Patiënten voelen een migraineaanval vaak aankomen. Daardoor neigen ze er soms toe te snel medicijnen te nemen. Migraineaanvallen komen maximaal zes keer per maand voor. Maar bij sommige patiënten zie je dat ze veel vaker iets innemen. Door de gewenning aan de medicijnen krijgen ze namelijk hoofdpijn als ze die medicijnen niet nemen. Ze hebben een verslaving ontwikkeld.”

Levensbedreigende verstopping
Ook kan het gebruik van pijnstilling tot vervelende bijwerkingen leiden. Daar moeten andere medicijnen tegen worden genomen. Maar dat gebeurt niet altijd erg trouw.

“Morfineachtige pijnstillers leiden nogal eens tot verstopping. Daarom moeten patiënten laxeermiddelen nemen. Velen doen dat onvoldoende. Daardoor kunnen sommige mensen zeer ernstige verstopping krijgen. Niet gewoon harde ontlasting, maar een volledige darmblokkade. Dat is soms zelfs levensbedreigend en moet dan operatief worden behandeld. Een gevaarlijke operatie.”

Aanmodderen
Het is volgens hoogleraar Bouvy bij langdurige pijnklachten van belang regelmatig te overleggen met je huisarts of apotheek over de medicatie.

“Mensen die pijn hebben, gaan nu vaak zelf iets uitproberen. En ze modderen maar wat door. Maar je moet veel meer analyseren om wat voor pijn het gaat, wat moet worden behandeld. Het moet planmatiger worden aangepakt. Je moet samen kijken naar wat wel of niet werkt.”

Bron: RTL Nieuws

Lees meer