Alles over Tramadol

↵ Vorig level

Alles over Tramadol

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller die bij zeer hevige pijn wordt voorgeschreven. Het behoort tot de zwak werkende opioïden. De pijnstillende werking is wat minder dan echte morfine. De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne. Tramadol is sinds 1977 verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen. Deze morfineachtige pijnstiller is er als tablet, capsule, bruistablet, druppels, injectie en zetpil. Dit medicijn is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar en kan in combinatie met Paracetamol voorgeschreven worden. Tramadol wordt onder meer voorgeschreven bij plotselinge of langdurige pijn en zenuwpijn. Tramadol in tabletvorm en als druppels werken pas na ca. een uur werken. De inwerkingstijd van zetpillen kunnen 2-3 zijn.

Hoe verslavend is Tramadol?
Tramadol is niet zo verslavend als de sterk werkende opioïden morfine en methadon. Bij gebruik volgens de medische voorschriften is de kans zelfs heel gering dat er een verslaving optreedt, echter dit wordt niet door alle medici onderschreven. Het is wel verstandig om het gebruik van Tramadol heel geleidelijk af te bouwen. Zo voorkomt u dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan.

Wat zijn de bijwerkingen van Tramadol?
Bij het gebruik van de meeste medicijnen kunnen er bijwerkingen ontstaan. Dat geldt dus ook voor Tramadol. In de eerste week moet uw lichaam wennen aan dit medicijn. Dan zijn de bijwerkingen het sterkst. Het gaat om misselijkheid, verstopping, overmatig zweten, duizeligheid, vermoeidheid, galbulten, droge mond en hoofdpijn. Door sufheid neemt het reactievermogen af. Het is dan beter om niet zelf achter het stuur van de auto te gaan zitten of gevaarlijke machines te bedienen. Na ongeveer een week nemen deze bijwerkingen langzaam maar zeker af. Blijven ze toch aanhouden, dan is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken.

Bron : bewegenzonderpijn.com

Waarschuwing :

  • Wij adviseren iedereen altijd een bij hun arts en apotheker navraag te doen over de wisselwerking van voorgeschreven medicatie met enige medicatie (ook de “over-de-toonbank ” en/of vrij verkrijgbare medicatie), voedingssupplementen, cannabisproducten en zelfs kruiden die ze reeds gebruiken, ook al is het maar sporadisch.
  • Bij veel mensen is Tramadol goed te verdragen wanneer ze gebruikt wordt voor pijn, maar Tramadol kan ook een aantal algemene en ernstige bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om de bijwerkingen van Tramadol die zijn vermeld goed door te lezen, te herzien voordat u met de behandeling begint. Bijwerkingen met Tramadol kunnen verergeren met hogere doseringen.
  • Dosis aanpassingen zijn zeer beslist nodig bij ouderen, en bij mensen met nier- en/of leverproblemen. Bespreek vooraf met uw arts of apotheker wat de juiste dosis is in uw geval.
  • Tramadol kan een gevaarlijke aandoening veroorzaken, bekend als “serotoninesyndroom”. Patiënten die serotonergische geneesmiddelen krijgen, zoals de migraineagentia genaamd “triptanen”, kunnen een hoger risico op serotoninesyndroom hebben.
  • Tramadol (Ultram : in Nederland Tramadol) en Tramadol met acetaminophen (Ultracet : in Nederland Tramadol met Paracetamol, ook wel bekend als Zaldiar) kunnen het risico op zelfmoord verhogen bij mensen met een geschiedenis van suïcidale ideatie, die alcohol of andere drugs misbruiken, of die verdovende middelen of antidepressiva gebruiken.
  • Neem geen Tramadol als u alcohol, kalmerende of verdovende middelen gebruikt (hebt). Tramadol moet geheel niet met deze medicijnen of met alcohol worden gecombineerd. Patiënten moeten autorijden of andere activiteiten vermijden die geestelijke alertheid vereist tot de effecten van het geneesmiddel bekend zijn. Zie hiervoor de medicijntabel van de rijksoverheid. Let wel : hier zijn onlangs diverse veranderingen in opgenomen.
  • Bij kinderwens altijd dit aan de arts vermelden aangezien deze medicatie gevaarlijk kan zijn voor de foetus. Ook in geval van zwangerschap en/of borstvoeding, alleen Tramadol in overleg met uw arts nemen.
Lees meer