Bijwerkingen

↵ Vorig level

Bijwerkingen

  • Behalve de vele bijwerkingen die in de bijsluiters van alle medicatie duidelijk staan vermeld, is het algemeen bekend dat (zware) pijnmedicatie ook slecht is voor de maag en/of lever, vandaar dat je er veelal gelijk maagbeschermers bij krijgt voorgeschreven. Vermoeidheid, angststoornissen of slapeloosheid zijn ook veel voorkomende bijwerkingen en dat is juist wat mensen met Fibromyalgie niet kunnen gebruiken!
  • Recent werd ook een relatie gevonden tussen NSAID’s en ernstige hartaandoeningen waaronder hartaanval, pijn op de borst en TIA (transient ischemic attack of ‘miniberoerte’). Zelfs het goede oude aspirientje (een van de minder zware NSAID’s) kan samengaan met zware bijwerkingen zoals een hersenbloeding – het soort beroerte dat veroorzaakt wordt door een gesprongen bloedvat waaruit bloed in de hersenen lekt.
  • Verder bekende bijwerkingen zijn: verminderde darmwerking, kramp, verminderde libido, misselijkheid, duizeligheid, daling van hormoonspiegels, daling van de lichaamstemperatuur, depressie, slaapstoornissen, ademhalingsproblemen en sufheid. Verder hebben opioïden een negatief effect op het immuunsysteem en kunnen hartritmestoornissen veroorzaken.
  •  Ga daarom altijd goed bij jezelf na welke pijn acceptabel is en ga hierover in gesprek met je arts. Houd in je achterhoofd dat er altijd een periode in je leven kan komen waarbij je nog ergere pijnen ervaart. Als je nu al de sterkste pijnmedicatie in de hoogste dosering gebruikt wat moet je dan in de toekomst?