PEA

↵ Vorig level

Palmitoylethanolamide (PEA)

Wat is Palmitoylethanolamide?
Palmitoylethanolamide (afgekort PEA) is een lichaamseigen stof die in vele levende wezens voorkomt en diverse werkingen heeft.

Hoe wordt Palmitoylethanolamide aangemaakt in ons lichaam?
Palmitoylethanolamide is een vettig stofje dat in lichaamscellen wordt gemaakt. PEA wordt door onze lichaamscellen aangemaakt als antwoord op een schadelijke prikkel b.v. bij een beschadiging door een ongeval, maar ook bij veel aandoeningen waarbij er een ontstekingsfactor aanwezig is.


Hieronder een interessant artikel van de website van www.neuropathie.nu

Palmitoylethanolamide (PEA) is sinds 2010 in Nederland verkrijgbaar als supplement. Het is een pijnstillende stof, die uitvoerig onderzocht is in vele klinische studies, samengevat in enkele key-referenties aan het eind van dit overzicht. Het is de basis van ons zelfhelende vermogen. Omdat het een supplement is, is het vaak bij artsen onbekend (niet opgenomen in farmacotherapeutisch kompas). Het is echter een zeer zinvol middel bij chronische pijn.
Het middel is als ontstekingsremmende natuurlijke stof voor het eerst beschreven in 1957 (1), en als pijnstiller voor het eerst in 1975 in the Lancet. Door het werk van de Nobelprijs winnares (1986) Rita Levi-Montalcini werd in 1993 het werkingsmechanisme duidelijk (2).

Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn er vele tientallen klinische studies uitgevoerd naar de veiligheid en de werkzaamheid van dit lichaamseigen middel, met in totaal ongeveer 5000 patiënten. Omdat het merendeel van die studies verricht zijn door artsen die geen Engels als moedertaal hadden, bleef de verslaglegging van veel van die studies vaak beperkt in het Engels, of verscheen in Italiaanse of Spaanse neurologische of anesthesiologische tijdschriften.
Sinds 2010 is daar verandering in gekomen, sinds dat jaar is palmitoylethanolamide ook als supplement beschikbaar gekomen. In Pubmed zijn inmiddels (anno 2013) bijna 400 artikelen te vinden over deze stof, waaronder tientallen over de klinische betekenis ervan. In de referenties hieronder vindt u een klinische samenvatting van alle studies gedaan op het gebied van de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van palmitoylethanolamide. De meest omvangrijke klinische placebo-gecontroleerde studie bij chronische pijn is uitgevoerd met 636 patiënten met ernstige pijnen door een hernia, en de resultaten ondersteunende de uitkomsten van de andere studies. (3) Tevens bij de referenties een verslag van de ervaringen bij een aantal Nederlandse patienten met uiteenlopende pijnsyndromen (4). Ook de stemming bij chronische pijnen kan door het gebruik van PEA verbeteren. Palmitoylethanolamide is veilig in te zetten en duidelijk werkzaam bij chronische pijnen. Het Number Needed to Treat (NNT) van palmitoylethanolamide is 1.5. Deze resultaten werden het eerst in 2011 door ons gepresenteerd op het Italiaanse neurologen en anesthesiologen congres, SIAARTI. Palmitoylethanolamide is met een NNT van 1.5 een bijzondere aanwinst bij de behandeling van chronische en neuropathische pijnen.

Palmitoylethanolamide: uitgebreide reviews en bron-artikelen beschikbaar
Een aantal reviews in peer reviewed journals zijn vrij in het internet te verkrijgen, deze artikelen en de links zijn te vinden in de referenties.

Palmitoylethanolamide: in Nederland geproduceerd
Palmitoylethanolamide is in Nederland verkrijgbaar als supplement, is in een Nederlands GMP gecertificeerde faciliteit geproduceerd en getest op zuiverheid in een onafhankelijk Amerikaans laboratorium; hier te controleren. Het bevat dan ook 100% zuiver PEA. PEA bevat alleen de zuivere natuurlijke en lichaamseigen stof palmitoylethanolamide in 400 mg capsules. Het supplement is simpel via het internet verkrijgbaar. Er zijn geen negatieve interacties bekend en geen bijwerkingen van betekenis. Palmitoylethanolamide wordt simpel in elke lichaamscel uit membraanvetten opgebouwd en simpel door lichaamseigen enzymen via het cytoplasma afgebroken. Er is dus geen hepatische of renale klaring noodzakelijk.

PEA kan samen met andere analgetica gegeven worden
Er zijn een aantal formele interactie studies gedaan met andere pijnstillers, zoals pregabaline, oxycodon etc waaruit steeds bleek dat palmitoylethanolamide de pijnstillende werking van andere analgetica ondersteunde en dat de middelen goed samen gegeven konden worden. De ervaringen met Nederlandse neuropathische pijn patiënten zijn beschreven in referente 5. In referentie 6 een samenvatting van 6 dubbel blinde gerandomiseerde klinische studies van voor de millennium wende.

Dosering PEA
De instap dosering is 3 maal daags 400 mg PEA eventueel als twee maal een capsule in de ochtend en 1 capsule in de avond; de werking treedt langzaam op, omdat palmitoylethanolamide o.a. werkt via biologische modulatie van een kernreceptor en enkele membraan receptoren.

PEA: dosis aanbevelingen
We adviseren altijd om palmitoylethanolamide te geven gedurende 2 maanden en in die periode samen met de patiënt te evalueren of het zinvol is om te continueren of te stoppen. Meestal merken patiënten dat de pijnstillende werking binnen 1-3 weken o0tnstaat, maar sommigen hebben langer nodig. In bepaalde gevallen kan overwogen worden, bij onvoldoende klinische respons om de dosis te verdubbelen. Doseringen tot 100 mg/kg lichaamsgewicht konden zonder problemen ingenomen worden. We adviseren niet hoger te doseren dan 30-40 mg per kg lichaamsgewicht, hogere doseringen lijken geen extra effect meer te geven.
Problematische bijwerkingen zijn nooit gemeld. Wij hebben in Nederland vele honderden patienten behandeld en kunnen dat beamen. In Nederland zijn inmiddels tienduizenden patienten behandeld sinds 2010 en ook hier zijn geen bijzondere bijwerkingen vernomen.

Kwaliteitsaanbeveling: welk PEA preparaat?
Aangezien er sinds 2014 ook PEA preparaten beschikbaar gekomen zijn waarbij de kwaliteit onduidelijk is, of waarbij bepaalde plantenstoffen bijgemengd zijn, adviseren we altijd om uitsluitend een PEA preparaat in te zetten welke beschermd is door een formuleringspatent. Dan is het in ieder geval duidelijk dat de PEA een goede kwaliteit heeft en gestandaardiseerd geproduceerd is. Dat zijn bijvoorbeeld de preparaten van Russell Science, Greenleaves, Vitals en Epitech. Huisartsen en specialisten kunnen bij vragen contact op nemen met de PEA expert van ons instituut.

Kanttekening : Omdat Palmitoylethanolamide een voedingssupplement is komt het in het algemeen niet voor vergoeding in aanmerking.

 

PEA : Nieuwe inzichten: neuropathie.nu

Lees meer