Paracetamol

↵ Vorig level

Paracetamol

De meest gebruikte pijnstiller bij Fibromyalgie is paracetamol, wegens de weinig bijwerkingen, en het feit dat het zonder recept verkrijgbaar is. Het werkt snel, maar is ook snel weer uitgewerkt. Paracetamol helpt wel tegen pijn en koorts, maar niet tegen ontstekingen. Helaas is er geen onomstotelijk bewijs dat paracetamol echt helpt bij Fibromyalgie. Bij  frequent gebruik en/of overdosering kan het medicijnafhankelijke hoofdpijn en/of schade aan lever of nieren veroorzaken.

Door frequente inname van zelfs Paracetamol vinden er veranderingen plaats in de hersenen, waardoor men gevoeliger is geworden voor pijn. Paracetamol is op zich een “onschuldig” middel maar bij langdurig gebruik van Paracetamol voor bijv. hoofdpijn, kan zelfs een medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan, die nog veel pijnlijker is dan de oorspronkelijke hoofdpijn. Tevens moet je in geval van medicatieafhankelijke hoofdpijn ook “afkicken”  van Paracetamol.

Een andere optie is paracetamol met codeïne, die een iets sterkere pijnstillende werking hebben. Let dan op de bijwerkingen; een verminderd reactievermogen en verstopping. Om darmproblemen te voorkomen, moet u extra vezelrijk eten en veel drinken. Verder zijn er  paracetamol tabletten met coffeïne, maar het is nog niet zeker dat deze de pijn extra verminderen.