Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Behandeling Fibromyalgie met medicatie » Psychofarmaca » Algemene informatie over Psychofarmaca

Algemene informatie over Psychofarmaca

↵ Vorig level

Psychofarmaca zijn geneesmiddelen die inwerken op het psychisch welbevinden. Deze worden voorgeschreven bij o.a. angsten, depressies en slaapproblemen.

Voorbeelden hiervan zijn: Oxazepam (Seresta), Temazepam, Cymbalta, Amitriptyline, Sarotex, Tryptizol, Pregabaline, Gabapentine etc. Ook hiervoor geld hetzelfde als bij sterke pijnstillers. Ze kunnen verslavend werken en (ernstige) bijwerkingen geven zoals sufheid, gewichtstoename, stijfheid, tremoren etc.
Sommige van deze middelen zijn van oorsprong medicatie tegen depressies. Deze worden echter ook in een veel lagere dosis voorgeschreven bij pijn en/of slaapproblemen door Fibromyalgie. De werking laat echter 1 tot 2 weken op zich wachten, terwijl de bijwerkingen al direct na het eerste gebruik optreden.

Bijwerkingen van psychofarmaca zijn o.a. een droge mond, verstopping en sufheid. Veel slaap- en/of kalmeringsmiddelen die artsen voorschrijven werken spierontspannend en rustgevend maar maken de patiënt ook suf. Het verdient aanbeveling deze medicatie slechts heel kortstondig te gebruiken, om te verhinderen dat je lichaam aan de medicatie gaat wennen of er zelfs afhankelijk van wordt.


Antidepressiva
De meest gebruikte medicijnen bij Fibromyalgie zijn Lyrica, Amitriptyline (Tryptizol), Duloxetine (Cymbalta) en LDN (Low Doses Naltrexone). Meestal is de dosering een stuk lager dan bij behandeling van een depressie. Treden er depressieve verschijnselen op, tegelijk met de Fibromyalgie, dan zul je de ‘volle hoeveelheid’ krijgen, om alle klachten het hoofd te bieden. Amitriptyline is het middel wat het meest bestudeerd is en waarvan is aangetoond dat het tot wel bij 1/3 van de patiënten positief kan werken op de pijn. En dat vaak al binnen 2 weken. Langdurig Amitriptyline werkt echter niet ‘genezend’. Amitriptyline doet de hoeveelheid van bepaalde neurotransmitters in de hersenen toenemen, wat een pijndempend effect kan hebben. Amitriptyline is eigenlijk een medicijn tegen depressies. Maar artsen schrijven het ook voor bij pijn door Fibromyalgie. Het kan de pijn verminderen al kan het soms wel 2 tot 4 weken duren voor het werkt. Amitriptyline kan ook goed werken bij slaapproblemen. U kunt het tijdelijk gebruiken, om de negatieve spiraal te doorbreken. Bijwerkingen zijn onder andere een droge mond, verstopping, verwardheid, sufheid en gewichtstoename. Pregabaline (Lyrica)  is eigenlijk een pijnbestrijder die gebruikt wordt bij langdurige pijn als gevolg van zenuwbeschadigingen, bij epilepsie en angstgevoelens, en soms ook voortdurende hik. Pregabaline brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust.

Slaap- en kalmeringsmiddelen
De meeste slaap- en kalmeringsmiddelen die artsen voorschrijven bij Fibromyalgie vallen in de groep benzodiazepinen. Benzodiazepines werken zowel kalmerend en slaapbevorderend als spierverslappend. Het duurt vaak een aantal weken voordat het effect van deze medicijnen duidelijk wordt. Slaap- en kalmeringsmiddelen kunt u het beste af en toe en kortdurend gebruiken. Als u het medicijn langer gebruikt, kan uw lichaam te veel gaan wennen aan het middel. U kunt er dan afhankelijk van worden. Ook kunt u last krijgen van bijwerkingen zoals sufheid, verminderd reactievermogen en grotere eetlust.

Cyclobenzaprine is een FDA-goedgekeurde middel tegen spierkrampen geassocieerd met acute, pijnlijke musculoskeletale aandoeningen. Het vermindert pijn in de eerste twee weken, maar heeft geen bewezen effect na twee weken. Aangezien er geen voordeel is bewezen verder dan dat, dient behandeling ermee niet te worden voortgezet op lange termijn. Cyclobenzaprine is gebleken soms effectief te zijn bij de behandeling van Fibromyalgie symptomen, waarbij met name is gebleken dat het wel helpt voor  pijnreductie maar geen verandering in vermoeidheid bewerkstelligd.
Sommige deskundigen geloven dat Cyclobenzaprine dient vermeden te worden bij oudere patiënten, omdat het verwarring, delirium, en cognitieve stoornissen kan veroorzaken. Verder is hierover bekend dat er redelijke bijwerkingen zijn, en dat het ook slecht samengaat met alcohol, antidepressanten en andere medicatie.  Er is onderzocht of medicijnen zoals Pramipexol (werkt hetzelfde als de neurotransmitter Dopamine en wordt normaliter ingezet bij de ziekte van Parkinson)  eventueel ook werken tegen Fibromyalgie. Het zijn allen  medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn voor andere aandoeningen. Het lijkt erop, dat deze medicijnen de pijn bij mensen met Fibromyalgie verminderen. Ze kunnen eventueel voorgeschreven worden als andere medicijnen niet blijken te werken. Er moet echter nog uitgezocht worden wat de eventuele gevolgen op lange termijn zijn.

Waarschuwing : Bouw een benzodiazepine na langdurig gebruik langzaam af in overleg met uw arts of apotheker.

Lees meer