Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Behandeling Fibromyalgie met medicatie » Psychofarmaca » AMITRIPTYLINE, SAROTEX, TRYPTIZOL

AMITRIPTYLINE, SAROTEX, TRYPTIZOL

↵ Vorig level

Het gebruik van Amitriptyline / Sarotex / Tryptizol

Algemene informatie
Amitriptyline is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Sarotex en Tryptizol en als het merkloze Amitriptyline in tabletten en capsules. De werkzame stof in Amitriptyline is amitriptyline. Amitriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Artsen schrijven het voor bij depressie, posttraumatische stressstoornis, Fibromyalgie, hoofd- en zenuwpijn, maar ook voor bedplassen en soms bij hik. Amitriptyline werd oorspronkelijk gebruikt als middel tegen depressiviteit. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook zenuwpijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in na één tot twee weken. Hoe het werkt is niet precies bekend, maar mogelijk beïnvloedt het de verwerking van pijnprikkels door de hersenen en vermindert het de slaapproblemen.

Ondanks het feit dat Amitriptyline een antidepressant is, worden deze medicijnen bij mensen met Fibromyalgie niet gebruikt om een depressie tegen te gaan. Bij mensen met Fibromyalgie wordt het vaak voorgeschreven in kleinere hoeveelheden (10-25/50mg). Het middel kan spierpijn, ochtendstijfheid, vermoeidheid en pijn op de bekende drukgevoelige punten (“triggerpoints”) verminderen en heeft een gunstige werking op mensen met slaapproblemen, deze worden door Amitriptyline vaak verminderd. Het middel werkt niet bij iedereen even goed. Om het effect goed te beoordelen, moet u het middel minstens twee weken gebruiken. Na twee of drie maanden gebruik kan het middel wat minder gaan werken. Langdurig Amitriptyline gebruik werkt echter niet ‘genezend’. Door het gebruik dan twee tot vier weken te stoppen en daarna weer te beginnen, kan het middel weer voldoende werkzaam worden.

Lees meer