Bezint eer u begint…

↵ Vorig level

Bezint eer u begint…

Het oude spreekwoord “bezint eer ge begint”, (hetgeen betekent dat je eerst na moet denken voor je  ergens aan begint of iets doet) is er niet voor niets. Dit geldt ook voor “oplossingen” voor Fibromyalgie. Laat ik voorop stellen dat men zelf veel kan doen om Fibromyalgie klachten zo ver mogelijk in te perken en er mee om te leren gaan, maar dit gaat over “wondermiddeltjes” die Fibromyalgie spontaan “genezen”.

Regelmatig duiken er mensen op die beweren een manier, product of dienst te hebben gevonden om mensen met Fibromyalgie geheel te genezen of een pijnvrij leven te kunnen bieden waarbij al onze symptomen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik heb in de loop der jaren al heel veel voorbij zien komen en heb al diverse mensen in onze lotgenotengroep gehad die ongevraagd en ongewenst reclame maken voor “HET” wondermiddel of “DE” manier om ons “geheel te genezen” van Fibromyalgie. Helaas zit hier dan wel altijd een flink prijskaartje aan vast en kan dit grote geheim alleen tegen een flinke betaling met ons worden gedeeld. Diverse mensen bedenken allerlei manieren om producten of diensten aan te bieden die beweren ons voorgoed te genezen van ons pijn en andere klachten en bieden dit vooral op internet en in diverse artikelen aan. Dit varieert van speciale  voedingssupplementen, een speciaal ontworpen dieet, (pijn)pillen tot diverse operatieve ingrepen of medicatie die alleen buiten Nederland te verkrijgen zijn of gedaan mogen worden. Aangezien ik geen medische achtergrond heb wil ik me hier verder niet over uitlaten. Wel wil ik iedereen dringend adviseren vóóraf grondig onderzoek op internet te doen EN dit uitvoerig met hun arts of specialist te bespreken alvorens enige actie te ondernemen, vooral gezien het aantal medische instellingen en/of klinieken die de laatste jaren in Nederland en Duitsland hun deuren hebben moeten sluiten op last van Inspectie voor Gezondheidszorg wegens wanpraktijken.


Natuurlijk begrijp ik dat we natuurlijk allemaal graag pijnvrij willen zijn, en geheel genezen willen worden van onze symptomen van Fibromyalgie.  En uiteraard moet iedereen zelf weten of hij/zij op dit soort oproepen en/of aanbiedingen in wil gaan, en het staat iedereen natuurlijk ook vrij dit soort trajecten / adviezen / diensten te proberen, maar ik wil iedereen ernstig adviseren om :

(a) het beoogd middel, product of therapie vóór aanschaf en/of gebruik eerst met je eigen arts of apotheker te bespreken i.v.m. mogelijke wisselwerking met medicatie of behandeling, en

(b) goed research te doen op internet hierover om je te laten inlichten over de voordelen, maar ook zeer zeker de nadelen of waarschuwingen hieromtrent.

Ik persoonlijk kan me er ook niet in vinden mensen aan te raden producten en/of diensten te proberen die mogelijk risicovol zijn en waarvan totaal niet duidelijk is wat het lange termijn effect ervan kan zijn. Wij hebben volle begrip dat lotgenoten alles willen proberen om geen pijn meer te voelen, maar kunnen ook niet anders dan onze lotgenoten er ook voor waarschuwen dat er helaas mensen zijn die geld willen verdienen aan onze pijn en ongemak.

Een paar reacties van lotgenoten :
“Er doen zoveel artikelen de ronde met succesverhalen vaak gekoppeld aan bepaalde voedingssupplementen die gelijk met het artikel worden aangeboden cq aan moet schaffen. Daar krijg ik toch sterk het gevoel van dat er geprobeerd wordt aan mensen met Fibromyalgie en hun ellende te verdienen”.

“Regelmatig duiken er van die succesverhalen op dat er nu echt een remedie tegen Fibromyalgie is als je maar dit of een ander meestal duur middel gaat nemen. Worden jullie dit nou ook zo zat. Er wordt als het ware een beeld geschetst alsof het je eigen schuld is dat je Fibromyalgie hebt en er niet genoeg aan doet om “beter” te worden. Daar kan ik me best boos over maken, alsof Fibromyalgie een keuze is”.

“Wat vinden jullie daar nou van. Ik was net even op het forum voor Fibromyalgie en las weer een bericht van iemand die het wondermiddel ontdekt heeft en ons zo goed zou helpen. Het zijn alleen altijd mensen die zelf geen FM hebben maar wel iemand kennen met deze aandoening en die persoon is dan binnen een paar dagen een totaal ander mens geworden”.

“Ik word echt zo moe van dit soort berichten, lees echt het verkooppraatje tussen de regels door. Het kan me echt irriteren want er zullen genoeg mensen zijn die weer hoop krijgen door dit soort berichten en uiteindelijk vaak met een lege portemonnee eindigen ipv dat ze wonderbaarlijk beter zijn geworden”.

Lees meer