Wat je zelf kunt doen

↵ Vorig level

Wat je zelf kunt doen

Mensen die de diagnose Fibromyalgie krijgen voelen vaak dat ze de controle over hun lijf en/of leven kwijtraken. Een van de manieren om weer (een stuk) controle terug te krijgen is om zoveel mogelijk over Fibromyalgie te weten te komen.  Als je begrijpt welke acties welke gevolgen hebben, kun je er invloed op uitoefenen en herpak je zo weer een stukje controle.

Blijf bewegen !
Bewegingstherapie en oefentherapie helpen je klachten te verminderen en verbeteren uw kracht en conditie. Omdat het je lichamelijk moe maakt, slaap je beter. Het volgen van een oefenprogramma is erg belangrijk. Hierdoor ga je meer bewegen. Je leert omgaan met inspanning en vermoeidheid en je leert rust te nemen. Van lichamelijke inspanning die u leuk vindt – sporten, wandelen – ontspant u ook geestelijk. In het volgende onderwerp wordt hier uitvoeriger op ingegaan.

Positief denken
Dit klinkt makkelijk, maar is HEEL moeilijk. Hevige en dagelijkse pijn kan iedereen flink laten lijden en heeft absoluut gevolg op je humeur. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat mensen met Fibromyalgie veel last hebben van stemmingswisselingen en een snelle schakeling van (versterkte) emoties. Een van de beste manieren om dit tegen te gaan is voor iedere negatieve gedachte, er een positieve gedachte tegenover te stellen. Het is ook echt niet eenvoudig om positief te denken als je hele leven op zijn kop staat en je van vooraf aan moet leren wat je lichaam wel en niet kan. Dit kan je echter alleen door van alles te proberen en dan te merken of je het nog wel of niet aankan. Maar het is van groot belang om positief te blijven.

Dr. Frits Winter heeft tijdens een lezing omtrent pijn gevraagd : “Hoe zorg ik dat ik muziek maak van deze dag?” En dat is precies wat wij het beste kunnen doen. Kijken hoe we hier iets positiefs uit kunnen halen. Wij kunnen zeker stellen dat niet elke dag goed is, maar als je goed kijkt is er wel iets goeds in iedere dag. Wij moeten alleen de moeite doen om het te willen  zien.

Hulp vragen
Durf hulp te vragen. Veel mensen vinden dit moeilijk omdat ze zich daardoor afhankelijk voelen. Maar vaak ontdekken de meeste patiënten dat zelfstandigheid niet hetzelfde is als altijd alles zelf doen. Let er op dat u duidelijke afspraken maakt met degene van wie u hulp krijgt. Bespreek welke hulp u wel en niet nodig hebt en wanneer u hulp wilt hebben. Maak ook afspraken over de manier waarop u graag geholpen wilt worden.

Stressvermindering of Stress Management
Er zijn veel manieren waarop je zelf stressvermindering kunt bewerkstelligen, zoals aromatherapie, ontspanningsoefeningen, etc. Ga afleiding zoeken in dingen die je WEL kunt doen en waarbij je de stress en pijn kan vergeten. Ga op zoek naar dingen die je leuk vindt om te doen, dit werkt ook positief op je humeur en laat je minder concentreren op de pijn. Focus op wat je WEL kunt doen (Positief blijven denken).

Minder eisen
Een goede manier om uw leven te veranderen is minder van uzelf te eisen. Realiseer u dat 100% te veel is en 80% genoeg. Voel u niet schuldig als u voor uzelf kiest. Niet iedereen hoeft u aardig te vinden. Schrap sociale verplichtingen die u niets opleveren terwijl ze u veel energie kosten. Zo houdt u meer energie over voor de waardevolle relaties in uw leven.

Leer luisteren naar je lichaam
Wij zijn allen geneigd van ons lichaam te verwachten dat het altijd in goed werkende staat verkeert. Als we pijn ervaren nemen we vaak pijnmedicatie zonder echt te bedenken waar deze pijn vandaan kan komen of wat het heeft kunnen veroorzaken. Leer te luisteren naar je lichaam! Hoe meer we dit onder de knie krijgen, hoe meer we pijn en ongemak kunnen voorkomen. Als je vandaag de ramen niet kan lappen wegens pijn, kan dit 1 of 2 dagen later als de pijn minder is. Leer “NEE” zeggen! Vecht nooit tegen vermoeidheid, geef je lichaam de rust die het vraagt. Besef dat je de baas bent over je eigen leven. Durf nee te zeggen als je iets niet wilt. Ook al is dit is niet altijd gemakkelijk. Het leven – en zeker jouw leven – is complex en vraagt veel improvisatie.

Energie verdelen
Verdeel je energie over de dag. Doe niet alle inspannende activiteiten achter elkaar, zodat je helemaal uitgeput raakt. Plan ook niet te veel activiteiten op een dag. Houd bijvoorbeeld de avond vrij als je ’s middags een afspraak buiten de deur hebt. Houd jouw eigen tempo aan en zorg voor voldoende afwisseling van inspanning en rust. Blijf altijd deelnemen aan een oefenprogramma. Plan je activiteiten zó dat je voldoende energie overhoudt om met volle inzet aan het oefenprogramma mee te doen.

Lotgenotencontact
Lotgenotencontact blijkt voor veel mensen met Fibromyalgie een noodzaak, maar ook een bron van informatie. Dit is vooral omdat er veel sprake is van onbegrip (men kan het immers van de buitenkant niet zien) en wie kan nu beter begrijpen hoe jij je voelt als iemand die hetzelfde ondervindt? Er zijn veel mogelijkheden tot lotgenotencontact via diverse Social Media.

De Nationale Vereniging voor Fibromyalgie patiënten Fibromyalgie en Samenleving (F.E.S.) geeft zesmaal per jaar het F.E.S.-Magazine uit, een informatief blad voor de leden, dat zich richt op leven met Fibromyalgie. Meer informatie vind u op www.fesinfo.nl

Leer meer over Fibromyalgie
Ga zelf op zoek naar zo veel mogelijk (correcte) informatie over Fibromyalgie op betrouwbare websites. Hoe meer je er zelf over weet, hoe beter je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt en hoe sneller je dus de symptomen leert herkennen. Vaak worden er cursussen aangeboden die gericht zijn op het leren omgaan met je klachten. Leren over Fibromyalgie houdt ook in dat je leert de mensen in je naaste omgeving te vertellen over wat Fibromyalgie is en hoe jij het dagelijks ervaart. Zo zorg je er ook voor dat meer mensen kunnen begrijpen wat Fibromyalgie is.

Verdere manieren om met Fibromyalgie om te gaan zonder medicatie zijn :

Door op een van deze mogelijkheden te klikken vindt u uitvoerige informatie hierover.

Lees meer