Wat je zelf kunt doen

↵ Vorig level

Wat je zelf kunt doen

Mensen die de diagnose Fibromyalgie krijgen voelen vaak dat ze de controle over hun lijf en/of leven kwijtraken. Een van de manieren om weer (een stuk) controle terug te krijgen is om zoveel mogelijk over Fibromyalgie te weten te komen.  Als je begrijpt welke acties welke gevolgen hebben, kun je er invloed op uitoefenen en herpak je zo weer een stukje controle.

Blijf bewegen !
Bewegingstherapie en oefentherapie helpen je klachten te verminderen en verbeteren uw kracht en conditie. Omdat het je lichamelijk moe maakt, slaap je beter. Het volgen van een oefenprogramma is erg belangrijk. Hierdoor ga je meer bewegen. Je leert omgaan met inspanning en vermoeidheid en je leert rust te nemen. Van lichamelijke inspanning die u leuk vindt – sporten, wandelen – ontspant u ook geestelijk. In het volgende onderwerp wordt hier uitvoeriger op ingegaan.

Positief denken
Dit klinkt makkelijk, maar is HEEL moeilijk. Hevige en dagelijkse pijn kan iedereen flink laten lijden en heeft absoluut gevolg op je humeur. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat mensen met Fibromyalgie veel last hebben van stemmingswisselingen en een snelle schakeling van (versterkte) emoties. Een van de beste manieren om dit tegen te gaan is voor iedere negatieve gedachte, er een positieve gedachte tegenover te stellen. Het is ook echt niet eenvoudig om positief te denken als je hele leven op zijn kop staat en je van vooraf aan moet leren wat je lichaam wel en niet kan. Dit kan je echter alleen door van alles te proberen en dan te merken of je het nog wel of niet aankan. Maar het is van groot belang om positief te blijven.

Lees meer