Fibromyalgie en massages

↵ Vorig level

Fibromyalgie en massages

Massages kan helpen om bij sommige mensen de pijn te verzachten. Over het algemeen heeft  een massage een ontspannende werking, hetgeen goed is bij mensen met Fibromyalgie. Zij zijn snel geneigd zijn hun spieren bij pijn (meestal onbewust) samen te spannen, wat alleen meer pijn veroorzaakt. Er zijn diverse soorten massages, die beslist een verschillende werking op het lichaam kunnen hebben. Ook hier weer is het een kwestie van voorzichtig uitproberen.

Voordat je hals over kop een afspraak gaat maken …
Veel mensen met Fibromyalgie hebben al geregeld (sommige zelfs voortdurend) pijn in de pezen, spieren, of aanhechtingen van de gewrichten. Dit moet natuurlijk niet (verder) geïrriteerd worden omdat er dan alleen maar meer klachten zullen ontstaan. Toch zijn er een ook massages die deze klachten kunnen verlichten. Masseren heeft meestal een gunstig effect op de spieren, o.a. kunnen bij/na massage de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Mensen met Fibromyalgie hebben vaak al zo veel verschillende dingen uitgeprobeerd, dat ze op een gegeven moment erin berusten dat niets meer zal helpen. Toch kan een Fibromassage veel verlichting kan brengen bij Fibropijn.

Wat is een Fibromassage ?
De Fibromassage is speciaal ontwikkeld voor mensen met Fibromyalgie. De Fibromassage is een therapeutische massagevorm. Doordat men gevoeliger is geworden voor de pijnprikkels die naar de hersenen worden gestuurd, wordt er gewerkt op het tot rust brengen van het sympatisch zenuwstelsel. De focus is op de 18 tenderpoints van het lichaam en meridiaan stretching. Het is een zachte massage, waarbij de cliënt uitgenodigd wordt om tegendruk te geven en zo de controle in handen te houden. De meest voorkomende effecten van een Fibromassage zijn dat het het lichaam ontspant, opname van zuurstof in de spieren bevorderd, spierkrampen kunnen verlichten, en zorgen voor een algehele verbetering van het bewegingsapparaat.

De Fibromassage heeft als doel pijn te verlichten. Op den lange duur zal de massage de klachten verlichten en neemt je vitaliteit toe. Het is belangrijk te beseffen dat het tijd nodig heeft voordat de Fibromassage effect heeft. In de gewenningsperiode zal de massage de ene keer meer effect hebben dan de andere keer. Soms nemen de pijnklachten (tijdelijk) toe en ervaar je napijn. Belangrijk is dan om door te zetten en daarmee de belastbaarheid te vergroten. Het is natuurlijk niet zo dat een Fibromassage alle pijn voorgoed wegneemt. Het wordt dan ook aanbevolen om je de eerste paar keren wekelijks te laten behandelen, en daarna kun je het (afhankelijk van je pijn) schuiven naar 2-maandelijks. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden deze behandeling, mits men (aanvullend) is verzekerd voor alternatieve geneeswijzen.

Woord van waarschuwing :
Niet iedere vorm van masseren heeft een positieve werking op Fibromyalgie, let op, sommige massages, bijvoorbeeld een sportmassage is veel te intensief voor ons en zal eerder meer pijn veroorzaken. Voordat je een behandeling wil ondergaan, is het nodig om je goed voor te laten lichten, wat ze precies willen gaan doen, en ook niet onbelangrijk, of jouw behandelaar ervaring heeft met mensen met Fibromyalgie. (Nu zullen ze op zo een vraag allemaal “ja” zeggen omdat ze je graag als nieuwe klant willen, maar vraag rustig of ze je dan kunnen uitleggen wat Fibromyalgie is. Als ze dit niet weten of kunnen uitleggen…… is mijn advies een andere behandelaar te gaan zoeken!)


Lees meer