Het belang van bewegen

↵ Vorig level

Iedereen weet dat beweging noodzakelijk is om een lichaam gezond en goed functionerend te houden. Ook voor mensen met Fibromyalgie is het erg belangrijk om de conditie en spierkracht te behouden. Beweging houdt de spieren in beweging en verminderd u de kans op meer stijfheid en pijn.

Wel is van belang dat u beseft dat niet alle sporten geschikt zijn voor mensen met Fibromyalgie.  Intensieve en/of belastende sporten kunnen beter worden vermeden, omdat dit meer kwaad doet dan goed. Je zult zelf een sport moeten vinden waarbij het lichaam en de spieren niet worden overbelast. Lopen, fietsen of zwemmen zijn goede manieren om aan uw conditie te werken.
De reden dat je moet blijven bewegen is dat je spieren anders “lui” worden, en daardoor minder kunnen doen. Als je heel weinig tot niet traint om die spieren te gebruiken, kan het zelfs tot gevolg hebben dat je alleen in een rolstoel of bed kan zijn. Kijk bijv. naar een sportman die iets ernstigs krijgt, waardoor hij geruime tijd niet kan trainen. Er is dan weer een lange tijd nodig om zijn spieren weer in conditie te krijgen. Nu zijn wij (mensen met Fibromyalgie) in de ongelukkige positie dat bewegen en sporten ons vaak pijn geeft achteraf. Het is voor ons dus dubbel belangrijk om onze grenzen op te zoeken en erachter te komen tot hoever wij ze kunnen gebruiken zonder een “flare-up”  (extreme pijnaanval) te veroorzaken. Maar bewegingsleer zoals shitsu, yoga, tai-chi, en ismakogie kan ons hierbij helpen. Het BLIJFT echter van grote belang dat we de spieren echt trainen en zorgen dat ze in gebruik blijven. Kijk op internet, daar kun je veel informatie en van de oefeningen al vinden, zonder je te hoeven aansluiten bij een dure sportschool. Het belangrijkste BLIJF (of begin) met dagelijkse bewegingen, maar zoek hierbij wel je grenzen op dat je niet TE veel doet. Ook moeten oefeningen langzaam worden opgebouwd, zodat je spieren die lui zijn geworden, hier gewend aan raken, daarna kan de tempo en intensiteit langzaam worden opgevoerd.

Lees meer