Iedereen weet dat beweging noodzakelijk is om een lichaam gezond en goed functionerend te houden. Ook voor mensen met Fibromyalgie is het erg belangrijk om de conditie en spierkracht te behouden. Beweging houdt de spieren in beweging en verminderd u de kans op meer stijfheid en pijn.
Wel is van belang dat u beseft dat niet alle sporten geschikt zijn voor mensen met Fibromyalgie. Intensieve en/of belastende sporten kunnen beter worden vermeden, omdat dit meer kwaad doet dan goed. Je zult zelf een sport moeten vinden waarbij het lichaam en de spieren niet worden overbelast. Lopen, fietsen of zwemmen zijn goede manieren om aan uw conditie te werken.
De reden dat je moet blijven bewegen is dat je spieren anders “lui” worden, en daardoor minder kunnen doen. Als je heel weinig tot niet traint om die spieren te gebruiken, kan het zelfs tot gevolg hebben dat je alleen in een rolstoel of bed kan zijn. Kijk bijv. naar een sportman die iets ernstigs krijgt, waardoor hij geruime tijd niet kan trainen. Er is dan weer een lange tijd nodig om zijn spieren weer in conditie te krijgen. Nu zijn wij (mensen met Fibromyalgie) in de ongelukkige positie dat bewegen en sporten ons vaak pijn geeft achteraf. Het is voor ons dus dubbel belangrijk om onze grenzen op te zoeken en erachter te komen tot hoever wij ze kunnen gebruiken zonder een “flare-up” (extreme pijnaanval) te veroorzaken. Maar bewegingsleer zoals shitsu, yoga, tai-chi, en ismakogie kan ons hierbij helpen. Het BLIJFT echter van grote belang dat we de spieren echt trainen en zorgen dat ze in gebruik blijven. Kijk op internet, daar kun je veel informatie en van de oefeningen al vinden, zonder je te hoeven aansluiten bij een dure sportschool. Het belangrijkste BLIJF (of begin) met dagelijkse bewegingen, maar zoek hierbij wel je grenzen op dat je niet TE veel doet. Ook moeten oefeningen langzaam worden opgebouwd, zodat je spieren die lui zijn geworden, hier gewend aan raken, daarna kan de tempo en intensiteit langzaam worden opgevoerd.
Uiteraard is het moeilijk om te bewegen als je al pijn hebt, of omdat je bang bent nog meer pijn te krijgen. Het is echter van groot belang ook dan te blijven bewegen. In het begin kan beweging meer spierklachten optreden. Neem daarom een warme douche of warm bad nadat u in actie bent geweest. Vind uw eigen evenwicht tussen inspanning en rust, door rustig te beginnen en de lat niet te hoog te leggen. Mocht u door het bewegen meer pijn krijgen, is het verstandig een paar dagen iets minder te bewegen, maar niet de beweging te staken.
Beweging kan ook onder leiding van een deskundige (therapeut) worden gedaan. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, waarvan ik zo veel mogelijk in deze brochure hebt vermeld. Veel therapeuten zijn bereid u een gratis proefles te laten nemen, en een groot aantal ziektekostenverzekeraars vergoeden tegenwoordig verantwoord bewegen en/of therapieën. Vraag hierna bij uw eigen ziektekostenverzekeraar.
Er bestaan heel veel verschillende vormen van bewegings- en oefentherapieën. Elke therapie legt andere accenten: de ene legt de nadruk op een goede houding, de andere op de conditie, het behoud van spierkracht of het verlichten van de pijn. Sommige therapieën combineren bewegen met ontspanningsoefeningen. Samen met een oefentherapeut of fysiotherapeut stelt u een oefenschema op dat aansluit bij uw mogelijkheden. De therapeut leert u hoe u zelf uw oefeningen kunt doen en helpt oefenschema’s te maken. Uiteindelijk gaat het om uw eigen inzet. Het beste is als u elke dag oefent. Maak de aangeleerde technieken onderdeel van uw dagelijks leven. Begin bijvoorbeeld de dag met oefeningen of doe ze tegelijk met een andere sport. U kunt individueel oefenen of samen met anderen. Veel mensen vinden het prettig om in groepsverband te bewegen. De discipline is dan gemakkelijker op te brengen.
Zelfs wanneer het moeilijk is om te bewegen, neem kleine stapjes vooruit. Vooral wanneer het moeilijk gaat, is het belangrijk om jezelf vooruit te blijven duwen. Momentum is essentieel. Houd je momentum positief – zelfs al ben je zo langzaam als een slak – je zult uiteindelijk de finish halen. Dus vier zelfs de kleinste stap die je neemt vandaag. Want elke stap leidt je verder weg van waar je gisteren was en dichter bij morgen. Als wij dromen van een beter leven, zullen wij onze bestemming bereiken door het nemen van veel kleine stapjes naar ons doel, één voor één.