Houdings en bewegingsadviezen

↵ Vorig level

Houdings en bewegingsadviezen

Afwisseling
Of je nu thuis of op het werk bent, probeer je zittende en staande activiteiten af te wisselen. Probeer dit iedere 15 minuten te doen. Een voorbeeld hiervan is om te lopen in plaats van stil te zitten terwijl je een telefoongesprek voert.

Bewegingsmogelijkheden & Therapieën
Overweeg cognitieve gedragstherapie en ergotherapie. In plaats van te denken dat je deze pijn voor de rest van je leven zult hebben, leer je “preventief” te denken van hoe en waar je rust kunt inbouwen voor als je wel erge pijn hebt. Onder “Behandeling van Fibromyalgie zonder medicatie” vindt u alle mogelijke bewegingsmogelijkheden en therapieën. Het is een aanrader om de tijd te nemen om te onderzoeken welke voor jou helpt. Veel therapeuten of sportscholen geven proeflessen, zodat je eerst kunt kijken of dit iets is dat bij je past en waar je baat bij hebt.

Blijf bewegen! Al doet bewegen pijn, er is altijd wel een manier dat je kunt blijven bewegen, als is het maar door langzaam te wandelen. Er zijn ook vele bewegingsvormen zoals Tai Chi, yoga, etc. waar je langzaam beweegt en je spieren dus niet extra belast. Veel mensen met Fibromyalgie verbeteren hun lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen door bewegen. Milde sporten, zoals zwemmen, rustig fietsen of wandelen, hebben het beste resultaat. Door niet te bewegen omdat je pijn hebt, kom je in een negatieve spiraal terecht, zoals hieronder wordt aangegeven:

 

 

 

Houding
Wees bewust van je houding. Sta zo dicht mogelijk tegen een muur met je schouders. Zo hoort je houding te zijn! Door een slechte houding, kunnen spieren lui worden en verzwakken. Rechtop staan, lopen en zitten is van groot belang.

Zitten
Zitten is vaak een probleem. Het lijkt soms alsof er geen stoel te vinden is die lekker zit. Probeer heel bewust eens een aantal stoelen uit: hoge, lage, zachte en harde. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur. Sommige zwanger vrouwen vinden het prettig om op een tuinstoel te zitten. Wat je zelf prettig vindt, is het belangrijkst.

Staan
Langdurig staan op een plaats is vaak een probleem. Vaak is de beste oplossing om staan te vermijden door te gaan zitten of te lopen. Als dit niet mogelijk is, dan kan het afwisselen van houding plezierig zijn. Zo kun je gerust eens even op één been over een boodschappenkarretje leunen als dat prettig aanvoelt.

Trappenlopen
Als trappenlopen problemen oplevert, probeer dan eens zittend de trap af te gaan. Ook kun je iedere keer dezelfde voet bijtrekken per trede. Achter uit de trap op en af is een andere oplossing.

Lees meer