Mentale fitness / fitheid
Tegenwoordig wordt veel nadruk gelegd op fysieke gezondheid en/of fitness. Dat is ook logisch omdat een gezond lichaam veel gezondheidsproblemen kan voorkomen zoals hartkwalen en diabetes. Er wordt echter veel minder aandacht besteed aan mentale fitness / fitheid. Hoe voelt het om mentaal “fit” te zijn? Wat voor voordelen zijn er aan verbonden?
Mentale fitheid is een zeer belangrijk aspect van welzijn. Niet alleen op het gebied van het voorkomen van stress, maar ook het dagelijks verbeteren van de kwaliteit van ons leven, ongeacht waar we ons op een bepaald moment bevinden. Het is een belangrijke bouwsteen om gezond te worden (of zijn) van lichaam en geest. Er is hedendaags een grote toename in gezondheidsproblemen die stress gerelateerd zijn, burn-outs, angst, depressie, etc. Dit zijn allen tekenen dat we mentaal niet “fit” zijn. Wanneer we mentaal fit zijn, voelen we ons goed “in het koppie”. Dan “zitten we lekker in ons vel”. Er is een innerlijke rust die wordt ervaren en waardoor je stress veel minder grip op je leven laat krijgen. Het voordeel dat we van mentale fitheid is dat het je gemoedstoestand zowel als je gezondheid ten goede komt. Best belangrijk dus. Daarom is het goed dat ook dit aspect tegenwoordig meer onder de aandacht wordt gebracht. Maar….. hoe worden we mentaal fit ?
Twee van de meest bekende manieren om mentaal fit te worden zijn Mindfulness en Meditatie. Er bestaat wel wat verwarring over wat Mindfulness en meditatie nu precies inhoud, en wat het verschil tussen de twee is. Ongeacht hoeveel mensen je deze vraag zou stellen, je zou telkens weer een verschillende antwoord krijgen. Door de verwarring is het ook onmogelijk de ‘waarheid’ erover te vinden, de gebruiker van Mindfulness of meditatie bepaalt uiteindelijk zelf de invulling ervan. Als u boven aan dit artikel klikt op “vorig level” zie u hier meer uitleg over.
Mocht je meditatie of Mindfulness nu niets voor jou vinden, zijn hier nog een aantal tips die je ook kunnen helpen om mentaal fit te worden :
- Ga dagelijks het natuur in voor minstens een half uur. Geniet bewust van alles om je heen.
- Probeer niet te veel te multi-tasken. Het is beter om op een ding tegelijk te concentreren.
- Zet jezelf eens op je prioriteitenlijstje. Ga een paar uur dingen doen waar je gelukkig van wordt.
- Ondervind de kracht van humor. Gebruik meer humor in je gesprekken en leer lachen om jezelf.
- Geniet van je hobby (of zoek een nieuwe) en maar daar iedere week tijd voor vrij.
- Leer iets nieuws. Of het een recept is, of informatie, of een tv documentaire kijken. Verrijk je geest.
- Help iemand. doe vrijwilligerswerk. Een win-win situatie. Dit laat jou ook goed voelen omtrent jezelf.
- Zoek het gezelschap van mensen die je gelukkig maken en fijn laten voelen. vermijd pessimisten.
- Vraag (en/of accepteer) hulp wanneer nodig of het wordt aangeboden.
- Probeer alles positief te benaderen. Dat lost het probleem niet op maar het maakt het oplossen van het probleem een aangenamere ervaring.