Mindfulness meditatie

↵ Vorig level

Mindfulness meditatie

Formele Mindfulness, of Mindfulness meditatie, is een techniek waarbij je opzettelijk aandacht besteed aan wat er in het moment gebeurt. Je traint je aandacht, zoals je gewichten zou heffen. Je leert langer je concentratie te houden, en minder afgeleid te zijn. Je zoomt bewust in op bepaalde zaken en observeert ze zonder oordeel. Je leert werkelijk aanwezig te zijn, zodat je op den duur niet meer instinctief reageert maar eerder bewust. Hier overlappen de concepten van meditatie en Mindfulness elkaar. Het is deze vorm van meditatie die wetenschappelijk onderbouwd is, in de zin dat ze de aandacht werkelijk verscherpt en onze veerkracht verhoogt.

Mindfulness meditatie is de praktijk van opzettelijk focussen op het huidige moment, accepteren en niet-oordelende aandacht schenken aan de gewaarwordingen, gedachten en emoties die ontstaan.
De inspanning is om niet opzettelijk iets toe te voegen aan onze huidige momentervaring, maar om ons bewust te zijn van wat er gaande is, zonder onszelf te verliezen in iets dat ontstaat.

Oorsprong en betekenis
Mindfulness meditatie is een aanpassing van traditionele boeddhistische meditatiepraktijken, met name Vipassana, maar heeft ook een sterke invloed van andere geslachten (zoals het Vietnamese zenboeddhisme van Thich Nhat Hanh). “Mindfulness” is de gemeenschappelijke westerse vertaling voor de boeddhistische term sati. Anapanasati, ‘mindfulness of breathing’, maakt deel uit van de boeddhistische beoefening van Vipassana of inzichtmeditatie en andere boeddhistische meditatieve praktijken. Een van de belangrijkste invloeden van Mindfulness in het Westen kwam van John Kabat-Zinn. Zijn Mindfulness-Based Stress Reduction-programma (MBSR), dat hij in 1979 ontwikkelde aan de University of Massachusetts Medical School, is de afgelopen decennia in verschillende ziekenhuizen en gezondheidsklinieken gebruikt.

Grijs gebied :
Omdat er zoveel toevoegingen worden gedaan aan (soorten) meditatie en Mindfulness, ontstaan er soms meer vragen over een bepaald vorm van meditatie en kan er dan een soort van grijs gebied ontstaan. Een voorbeeld : Als je de aandacht op je ademhaling houdt, is dit dan meditatie of Mindfulness? Het antwoord is : Dat hangt af van de intentie. Wil jij je ego overstijgen en je innerlijke goddelijkheid realiseren, dan is het meditatie. Als jij je geest probeert te trainen en gedachten niet-oordelend bekijken, dan is het Mindfulness Meditatie.