Wat is meditatie?
Meditatie stamt uit het hindoeïsme – boeddhisme en is gestoeld in die religieuze traditie. Het doel ervan is dan ook om een staat van een zekere spiritualiteit te bereiken. Wie mediteert, probeert het ego te overstijgen en eenheid met het universum te creëren. Meditatie is tot stilte komen, fysiek en innerlijk. Je kunt het zittend, lopend, staand of liggend doen. Zitten is de meest geconcentreerde vorm. Je richt je aandacht op de beweging van de adem, of op wat je in het lichaam voelt. Daardoor komen je gedachten geleidelijk tot rust, en ben je steeds meer aanwezig in het moment (in plaats van weg te dromen). Alles wat er in je opkomt, gevoelens, herinneringen, emoties, enzovoorts, aanvaard je met aandacht, maar je laat je er niet door meeslepen, of het nu prettig of lastig is. Daardoor creëer je een rust in jezelf; stevigheid. Iedere keer je terug naar je adem, of naar gewoon stil zitten, zodat je weer hier bent, zonder je zorgen te maken over toekomst of verleden. Zonder te verlangen naar iets beters of anders.
De meeste mensen voelen meteen dat het ze goed doet, al is het niet altijd zo makkelijk, hoe simpel de oefening in feite ook is. Maar meditatie is een training, en je zult al na een aantal keren merken dat je er meer gemak in krijgt om je geest tot rust te brengen! De techniek zelf is eenvoudig te leren. De basis is, je adem te volgen, maar er zijn verschillende methodes mogelijk. Deze oefening kan altijd doorgaan, en eindeloos verdiept en versterkt worden.
Een andere interpretatie van meditatie is dat je bewust tijd opzij zet om iets goeds te doen voor jezelf. In essentie gaat het er vooral over dat jij je geest even een adempauze gunt, dat je “uit je hoofd” gaat. Een vorm van gedachteloosheid. Je neemt afstand van het aardse, van het zintuiglijke, dat bedrieglijk en vergankelijk is, en maakt contact met het tijdloze en spirituele in jezelf.
Er zijn diverse vormen van meditatie, en die zijn veel te veel om op te noemen. Soms worden de vormen onderverdeeld in hoofdvormen, zoals religieuze meditatie, concentratiemeditatie, inzichtmeditatie, bewegingsmeditatie, doelgericht mediteren, ongericht mediteren, contemplatie meditatie, visualisatie meditatie, energiemeditatie, ademhalingsmeditatie, etc.. Vaak ontstaan er (mede door de populariteit ervan) ook andere vormen, zoals hartritmemeditatie, sportmeditatie, muziekmeditatie, etc. Een van de meest besproken vormen van mediteren is Mindfulness / Mindfulness meditatie.
Lees hier meer over de meest populaire vormen van meditatie :
http://www.ggzweb.nl/de-8-populairste-vormen-van-meditatie/
http://www.markteijgeler.nl/abc-van-meditatie/wat-is-meditatie/wat-zijn-de-verschillende-vormen-van-meditatie/
https://liveanddare.com/types-of-meditation
Ter informatie :
Voor psychisch kwetsbare mensen zou “te diep” mediteren riskant kunnen zijn, daarom wordt altijd geadviseerd om nooit alleen te zijn tijdens meditatie. Wanneer deze meditatiemethode in de geestelijke gezondheidszorg wordt gebruikt bij patiënten die lijden aan angststoornissen, depressies, stress of chronische pijn, dan zou dat soms ook averechts kunnen uitwerken wanneer onderdrukte emoties bovenkomen. Dan zou het consulteren van een in psychische schade gespecialiseerde traumatoloog een beter alternatief zijn. Confrontatie met trauma’s en moeilijk te ontwarren emotionele knopen zou op zich helend zijn.
“Maar als dat niet op de juiste wijze gebeurt, is het niet zonder gevaar. In het slechtste geval kan het iemand nog veel zieker maken en zelfs in levensgevaar brengen.” (*)
Hans Wolfgang Schumann waarschuwt dat de meditatietechnieken van concentratie en keuzeloos gewaarzijn niet zonder gevaar zijn: een teveel heeft een soort “psychisch verdrinken” tot gevolg en onvoorzichtige toepassing kan tot geestelijke ontsporing leiden.
“In de psychiatrische klinieken van Rangoon en Bangkok bevindt zich een behoorlijk aantal patiënten, die verkeerde meditatie hebben moeten bekopen met hun geestelijke gezondheid.”(**)