Natuurlijke middelen en kruiden
Miljoenen mensen met Fibromyalgie vragen zich af of er nog andere opties zijn dan het nemen van medicatie als spierontspanners, pijnstillers, slaappillen etc. Er zijn steeds meer mensen die tegen inname van medicatie zijn. Er zijn heel veel kruiden, extracten, en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die voor allerlei pijn(en) of kwalen kan werken.
Belangrijk :
Een interactie tussen geneesmiddelen kan leiden tot een veranderde werkzaamheid of tot (meer) bijwerkingen. Ook kruidengeneesmiddelen kunnen interacties aangaan met andere geneesmiddelen. Hierover zijn doorgaans weinig gegevens beschikbaar. Het gebruik van deze middelen kan buiten het zicht van artsen en apothekers plaatsvinden en het is van belang dat artsen en apothekers hiernaar vragen en patiënten dit vermelden.
Hieronder benoemen we een aantal hiervan.
Ananas helpt uitstekend tegen een opgeblazen gevoel.
Appelazijn helpt uitstekend bij brandend maagzuur. Mix 1 eetlepel appelazijn met water en drink dit voor maaltijden.
Basilicum. Wees voorzichtig met het gebruik van Basilicum tijdens de zwangerschap, omdat het werkt als een menstruatie- en weeënopwekker.
Bietensap verbetert uw sportprestaties en uithoudingsvermogen maar helpt ook tegen spierpijn. Tijdens een sportsessie verliest u vaak veel vocht, maar ook elektrolyten die de zuurtegraad van uw bloed regelen. Een aantal elektrolyten in uw lichaam zijn calcium, magnesium, fosfaat en kalium die u dus verliest door het sporten. Nu zit bietensap vol met onder andere kalium en zorgt het er daardoor dus voor dat u minder spierpijn ervaart.
Calendula (Goudsbloem). Hiervan wordt beweerd dat wanneer het in relatief hoge doses en oraal wordt ingenomen, het de symptomen van Fibromyalgie kan verminderen en onderdrukken. Niet bij zwangerschap en borstvoeding, verdenking miskraam te kunnen veroorzaken.
Bijwerkingen:
- slaperigheid en sufheid hetgeen kan verergeren bij sederende medicatie.
- niet bij leveraandoeningen en epilepsie gebruiken.
Capsaicine wordt verwerkt uit een extract van rode peper. Deze stopt in belangrijke mate de verschillende pijnprikkels van spierpijn en gewrichtsklachten Deze is ook in peperzalf te verkrijgen.
U smeert deze pijnverzachtende peperzalf op uw huid in de onmiddellijke omgeving van uw pijnklachten. Deze pepercrème heeft ook een positieve invloed op neuropatische pijnen. Niet voor tijdens na bad/douche. In de zon/hoogtezon
Bijwerkingen:
- branderig, pijnlijke rode huid
- zwelling, jeuk,bulten,blaasjes,droge huid,galbulten,blaren bij overgevoeligheid.
- kan verhoogde bloeddruk, misselijkheid, hartkloppingen, oogirritatie, hoesten, spierspasmen en bloeduitstortingen veroorzaken.
Cayennepeper: Kan een branderig gevoel in de slokdarm veroorzaken en heeft als etherische olie een baarmoederstimulerende werking. Kan beter worden vermeden tijdens borstvoeding.
Duivelsklauw: In de wortels van duivelsklauw zitten verschillende stoffen die ontstekingsremmend, pijnstillend en vocht afdrijvend zijn. Duivelsklauw wordt vooral gebruikt om pijn te verlichten bij jicht, artrose, lage rugpijn en als ontstekingsremmer bij reumatische aandoeningen. De bitterstoffen stimuleren de spijsvertering. Wil dit kruid effectief zijn dan moet de dagelijkse dosis tenminste 50 mg van de werkzame stof harpagoside bevatten, zo bleek uit onderzoek. Let op : Duivelsklauw verlaagt de glucose spiegel en is dus niet aan te raden voor diabetici.
Overige contra indicaties :
- Bij gewrichtspijn die vergezeld gaat met zwelling van de gewrichten, roodheid of koorts, dient altijd eerst een arts geraadpleegd te worden.
- Uit voorzorg wordt het gebruik van dit geneesmiddel afgeraden aan patiënten met een ulcus pepticum (maagzweer) of ulcus duodeni (darmzweer).
- Patiënten met hart- en vaataandoeningen dienen voor gebruik altijd eerst een arts te raadplegen.
- Bij zwangerschap en borst voeding
Mogelijke bijwerkingen:
- Gastro-intestinale aandoeningen: diarree, misselijkheid en buikpijn.
- Aandoeningen van het Centrale Zenuwstelsel: hoofdpijn en duizeligheid.
- Huidaandoeningen: allergische huidreacties.
Duizendblad. De vluchtige olie en grote doses van verse preparaten wordt sterk ontraden tijdens de zwangerschap. Overmatig gebruik van de bladeren van duizendblad kan de huid gevoelig maken.
Gember is niet alleen ontgiftend, maar werkt ook rustgevend op de maagwand. Onderzoeken concluderen dat gember klachten van misselijkheid en braken kunnen verminderen door de stof gingerol. Dit is een bekend middel tegen zwangerschapsmisselijkheid. Ook helpt het tegen de pijn die u soms de eerste dagen van de menstruatie kan ervaren. Het beste en gemakkelijkste is om er thee van te maken. Voeg 1 tot 2 theelepels toe aan uw dagelijkse eetpatroon voor het verminderen van spierpijn. Gember wordt gezien als een natuurlijk alternatief voor pijn. In proefonderzoek naar pijnverlichting onder vrouwen met menstruatiepijn bleken gembersupplementen even goed te werken als het NSAID ibuprofen3.
Bijwerkingen en waarschuwingen: Er zijn weinig bijwerkingen wanneer gember in kleine doses wordt genomen. Bijwerkingen die het meest voorkomen zijn winderigheid, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en misselijkheid. Deze effecten worden vaak geassocieerd met gepoederde gember.
Gembercapsules:
- Niet gebruiken bij maagzweer, zweer twaalfvingerige darm, aandoening van de galwegen of galstenen Kinderen en jongeren onder de 18 jaar
Wisselwerking met:
- Anticoagulantia (bloedverdunners), zoals acenocoumarol, fenprocoumon of heparine.
- Bloedplaatjesaggregatieremmers zoals clopidogrel.
- NSAID’s zoals aspirine, ibuprofen of naproxen.
- Zwangerschap of borstvoeding alleen in overleg arts
Ginkgo Biloba: (Japanse notenboom) De zaden van deze boom zorgen voor een betere bloedsomloop, doorbloeding van uw hersenen en er worden van oudsher heilzame werking aan toegeschreven. Verdenking van interactie met bloedverdunners, anti-epileptica en NSAID’s. Maar hier is nog verder onderzoek naar nodig.
Ginseng – Aziatische ginseng is afkomstig uit China en Korea en wordt al eeuwen gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Aziatische Ginseng is een van de verschillende soorten echte ginseng (de andere is de Amerikaanse ginseng, Panax quinquefolius). Aziatische ginseng wordt gebruikt om de algehele gezondheid te ondersteunen en het immuunsysteem te stimuleren:
- verbeteren van de gezondheid van mensen die herstellen van een ziekte
- het vergroten van een gevoel van welzijn en uithoudingsvermogen;
- verbetering van zowel de mentale en fysieke prestaties;
- de behandeling van erectiestoornissen,
- hepatitis C
- symptomen die verband houden met de menopauze
- verlaging van bloed glucose en
- controle van de bloeddruk.
De wortel van de Aziatische ginseng bevat actieve chemische bestanddelen genaamd ginsenosiden (of panaxosides), Van deze stoffen wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de geacht voor de beweerde geneeskrachtige eigenschappen. De wortel wordt gedroogd en gebruikt om tabletten of capsules, extracten en thee van te maken. Het wordt ook gebruikt om preparaten voor uitwendig gebruik van te maken. Sommige studies hebben aangetoond dat Ginseng de bloedglucose spiegel verlaagd. Andere studies wijzen op mogelijke positieve effecten op het immuunsysteem.
Bijwerkingen en Waarschuwingen :
- gebruik op korte termijn van ginseng in de aanbevolen doseringen blijkt veilig voor de meeste mensen te zijn. Sommige bronnen suggereren dat langdurig gebruik bijwerkingen kan veroorzaken.
- De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaap en gastro-intestinale problemen.
- Aziatische ginseng kan allergische reacties veroorzaken.
- Er zijn meldingen van gevoelige borsten, onregelmatige menstruatie, en hoge bloeddruk in verband met de Aziatische ginseng producten, maar componenten van deze producten werden niet geanalyseerd, dus effecten kunnen te wijten zijn aan een ander kruid in het product.
- Aziatische ginseng kan de bloedsuikerspiegel te verlagen; dit effect kansterker zijn voor mensen met diabetes. Daarom moeten mensen met diabetes extra voorzichtig te zijn met Aziatische ginseng, vooral als ze medicijnen gebruiken die de bloedsuikerspiegel te verlagen of als ze andere kruiden nemen, zoals fenegriek. Fenegriek verlaagd eveneens de bloedsuiker spiegel.
Ginseng – Siberische ginseng geeft volgens sommige bronnen extra energie en werkt ter ondersteuning van het geestelijk welzijn. Siberische Ginseng draagt dus volgens sommige bronnen bij aan het fysieke en geestelijk welzijn en ondersteunt energetische alertheid. Andere bronnen beweren echter : Het kruid genaamd Siberische ginseng of eleuthero (Eleutherococcus senticosus) is geen echte ginseng.
Hennep. Gebruik van hennep tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden.
Hop wordt ingezet bij blaasontsteking, geelzucht en leverziekten, spijsverteringsstoornissen van nerveuze aard, buikkrampen en maagzweren en darminfecties, de ziekte van Crohn, het prikkelbaar darm syndroom en bij PMS. Hop kan de bloeddruk beïnvloeden en het is urineafdrijvend en bacteriedodend of antisceptisch/ antibiotisch in zijn werking.
Kamille. Kamille is veilig, maar sommige mensen worden misselijk van grote dosissen en sterke thee. Vermijd grote dosissen tijdens de zwangerschap. Sommige mensen ervaren een allergische reactie bij aanraking met kamille.
Knoflook is een zeer effectieve ontgifter en versterkt het immuunsysteem.
Kokoswater bevat veel kalium, calcium en magnesium en werkt dus ongeveer hetzelfde als bietensap.
Kurkuma is een eeuwenoud geneeskrachtig kruid dat in de ayurvedische geneeskunde erg bekend is. Kurkuma heeft een ontstekingsremmende functie en zit bomvol anti-oxidanten. Het wordt ook wel turmeric of geel-wortel genoemd. Het reinigt het lichaam, het is ontstekingsremmend en helpt bij huidontstekingen zoals eczeem. Bij hoofdpijn of migraine kan het goed de pijn verhelpen en het kruid wordt ook vaak genomen bij gewrichts- of spierpijn. Voor het slapen gaan kunt u het ook door uw kamillethee doen met wat citroen en gember voor het verbeteren van uw spijsvertering.
Er zijn zowel positieve als negatieve effecten van het gebruik van kurkuma (curcumine) omschreven. Totdat duidelijk is hoe en onder welke omstandigheden kurkuma leidt tot positieve effecten, is het beter om geen grote hoeveelheden kurkuma te consumeren, bijvoorbeeld als supplement. Het is niet bekend welke factoren leiden tot welke uitkomsten. Er is meer onderzoek gedaan naar de positieve effecten van kurkuma dan naar de negatieve. Dit betekent niet dat het effect van kurkuma per definitie voordelig uitpakt. Momenteel is de aanname dat lage doseringen kurkuma geen negatieve effecten op de gezondheid op korte termijn hebben, al kunnen kleine hoeveelheden gedurende langere periodes wel zorgen voor diarree en misselijkheid. Mensen die overwegen kurkuma supplementen te gebruiken zouden er zich van bewust moeten zijn, dat het niet bekend is wat de lange termijn effecten van kurkuma zijn op de gezondheid en dat deze ook kunnen verschillen per dosering en persoon.
Lavendel. Lavendelolie is over het algemeen veilig, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er allergisch voor zijn.
Mariadistel. In principe wordt Mariadistel goed verdragen. Het heeft een mild laxerend effect bij sommigen, hetgeen meestal na 2-3 dagen afneemt. Het kan ook soms wat lichte maaglast veroorzaken. Niet toedienen aan kinderen beneden de 12 jaar.
Mierikswortel de consumptie van mierikswortel wordt wel aanbevolen als therapie tegen jicht als gevolg van een overconsumptie van eiwitten, maar het eten van een te grote hoeveelheid kan pijnlijke gevolgen bij het plassen opleveren. Bij bijzonder grote hoeveelheden kan bloederige diarree en overgeven optreden.
Munt helpt uitstekend tegen buikpijn. Vooral muntwater wordt dan echt aanbevolen. Het kalmeert uw buik en helpt tegen een opgeblazen gevoel. Ook wanneer u wel eens last hebt van maagzuur kunt u een kop muntthee nemen wat ervoor zorgt dat de spier aan het eind van uw slokdarm ontspant waardoor uw zuur minder snel omhoog komt.
Oregano. Oregano kan huid- en slijmvlies irritaties veroorzaken. Gebruik oregano etherische olie nooit onverdund.
Paardenbloem. Paardenbloem geeft meestal geen (ernstige) bijwerkingen. In zeer grote dosissen kan het huiduitslag, maagpijn of diarree veroorzaken. Staak in dat geval het gebruik en overleg met uw arts.
Pepermuntolie is een zeer veelzijdig middel. Zo helpt het bijvoorbeeld goed tegen spierpijn. Doe een paar druppels pepermuntolie in bad wanneer u spierpijn hebt. Tegen hoofdpijn : masseer met een druppel pepermuntolie bij uw slapen. Tegen muggenoverlast en makkelijker ademen : een druppel op de hoeken van uw kussensloop.
Er zijn ook pepermuntolie capsules (Tempocol) te verkrijgen ter inname. Bijwerkingen kunnen zijn:
- Allergische reacties op menthol, met hoofdpijn, een te lage hartslagfrequentie (bradycardie), trillen (spiertremor), coördinatiestoornis van de spieren (ataxie), anafylactische shock en rode kleurveranderingen van de huid (erythemateuze huiduitslag). Hoe vaak dit voorkomt is niet bekend.
- Brandend maagzuur (pyrose), een brandend gevoel rond de anus, wazig zien, misselijkheid vanuit de maag en braken. Hoe vaak dit voorkomt is niet bekend.
Capsules niet gebruiken bij: Maaghernia, brandend maagzuur, leveraandoeningen, aandoeningen galwegen of galstenen of bij weinig maagzuur productie. Niet innemen samen met voedsel. Capsules in geheel doorslikken, niet breken of kauwen.
Interactie met andere geneesmiddelen: Andere geneesmiddelen die de maagzuurproductie verlagen, zoals histamine 2-blokkers, protonpompremmers (middelen toegepast bij maagklachten en maag- darmzweren) of maagzuurremmers, kunnen de maagsapresistente coating (mantel) van de capsule voortijdig oplossen. Het gebruik van deze geneesmiddelen moet tijdens het gebruik van Tempocol capsules worden vermeden. Tempocol mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en bij vrouwen die zwanger kunnen worden en geen anticonceptie gebruiken. Borstvoeding Het is niet bekend of bestanddelen van pepermunt in de moedermelk worden uitgescheiden. Omdat er niet voldoende gegevens beschikbaar zijn mag u de Tempocol-capsules niet gebruiken wanneer u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of pepermuntolie de vruchtbaarheid beïnvloedt.
Rozemarijn. Rozemarijn kan migraine verhevigen wanneer u het tijdens een aanval neemt. Neem het alleen preventief. Bij hoge bloeddruk alleen in overleg met arts en in lage hoeveelheden gebruiken. Bij aanleg tot epilepsie en in de eerste maanden van de zwangerschap is ook voorzichtigheid met innemen geboden, ook bij verdampen, kompressen, etc. Voor gebruik op de huid altijd eerst een beetje op de binnenkant van de ellenboog smeren. Is er na 24u geen irritatie, uitslag of branderigheid, kan deze op het huid gebruikt worden.
Salie. Niet gebruiken tijdens zwangerschap of bij epilepsie. Gebruik ook geen salie tijdens borstvoeding, omdat de melk er droger van wordt. Verwar salie niet met artemisia soorten! Salie mag niet (langdurig) in een hoge dosis worden ingenomen.
St Janskruid wordt meestal genomen om te ontspannen en stress te verlichten. Sint Janskruid is een kruid dat tegenwoordig vooral bekendheid geniet omwille van zijn antidepressieve eigenschappen, maar het is een kruid dat van oudsher heel erg werd gewaardeerd. Sint-Janskruid wordt ook wel de “natuurlijke prozac” genoemd, maar moet nooit worden genomen zonder advies van een arts. Sterke extracten kunnen, in combinatie met zonlicht, uitslag veroorzaken. Een extract van Sint-Janskruid heeft antimicrobiële activiteit tegen zowel gram-negatieve als gram-positieve bacteriën. Let op : St Janskruid kan bijwerkingen geven en kan een wisselwerking hebben met andere medicatie, zoals het niet goed werken van anticonceptie pil, verminderde werking cholesterol verlagers, antistollingsmiddelen, medicatie tegen hartritme stoornissen en slaap/ rustgevende medicatie.
Interactie met de volgende geneesmiddelen:
- middelen tegen neerslachtigheid (antidepressiva) zoals nortriptyline en amitriptyline;
- benzodiazepinen toegepast als slaapmiddelen (hypnotica) zoals midazolam;
- diverse triptanen voor neurologische aandoeningen;
- remmers van het immuunsysteem bijvoorbeeld bij orgaantransplantaties en autoimmuunziekten:
- ciclosporine en tacrolimus;
- antistollingsmiddelen van het coumarinetype, zoals acenocoumarol en fenprocoumon;
- middelen tegen epilepsie (vallende ziekte) (anti-epileptica): fenobarbital, fenytoïne en carbamazepine;
- luchtwegverwijders: theofylline;
- middelen die de pompkracht van het hart bevorderen (hartglycosiden) bij hartfalen en hartritmestoornissen: digoxine;
- remmers van het HIV-virus: dit geldt voor zowel de protease remmers, zoals bijvoorbeeld indinavir, als voor non-nucleotide reverse transcriptase remmers zoals efavirenz en nevirapine;
- simvastatine;
- middelen toegepast bij kanker (oncolytica) zoals imatinib en irinotecan;
- middelen tegen depressiviteit
- bij gelijktijdig gebruik van St Janskruid extract en de orale anticonceptiepil, kan er sprake zijn van een verminderde bescherming tegen zwangerschap. Dit is gebaseerd op meldingen van doorbraakbloedingen en zeer incidenteel van gevallen van zwangerschap.
Sint Janskruid kan de werking van andere medicatie (waaronder de anti-conceptiepul) beinvloeden, wees dus voorzichtig met de combinatie Sint Janskruid en andere medicijnen. Altijd alleen in overleg met een arts gebruiken!
St. Janswortel (Bijvoet). Gebruik geen bijvoet tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Gebruik het niet lang achtereen zonder het advies van een arts. Door het hoge thujon gehalte is de etherische olie giftig en daarom minder geschikt voor gebruik in aromatherapie.
Tijm. Vermijd grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Normale hoeveelheden in het eten kunnen geen kwaad. Wilde tijm kan de menstruatie opwekken en mag niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
Tomatensap helpt uitstekend wanneer u kramp in uw benen heeft. Dit komt door de grote hoeveelheid kalium erin.
Wilgenschors Wilgenbast (Salix Alba) is in chemisch opzicht verwant aan aspirine. Het zou acute pijnstilling bieden bij lage rugpijn, maar wel kortdurend. Het bevat salocine, een actief ingrediënt van aspirine. Als u dit opneemt in natuurlijke vorm is het twee keer zo efficiënt. Het maakt uw maag niet overstuur en kan geen maagzweren veroorzaken, wat wel bij pillen het geval is. Dit is onderzocht door Professor Jacob Teitelbaum.
Neem nooit enige medicatie, kruiden of voedingssupplementen zonder overleg met uw behandelend arts of eigen apotheker, vooral wat betreft de hoeveelheden die u hiervan mag innemen. Dit is van belang omdat zij weten welke andere medicatie u gebruikt en of deze geen wisselwerking op elkaar zullen hebben en samen gebruikt kan worden. Wegens de wisselwerking (risico’s) met andere medicatie en/of voedingssupplementen is het sterk af te raden medicatie van iemand anders te gebruiken. Medicatie is persoonlijk en niet om te delen! Bestel en gebruik NOOIT medicatie uit het buitenland via internet !
Kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde oftewel fytotherapie is de oudste vorm van gezondheidszorg. De kruidengeneeskunde maakt gebruik van planten ter behandeling van ziekten en ter bevordering van de fysieke en mentale gezondheid. Er kan één kruid worden gebruikt, maar ook een mengsel van verschillende kruiden. Alternatieve geneeswijzen die gebruikmaken van fytotherapie zijn onder meer:
- Indiase Ayurveda
- Homeopathie & antroposofie
- Traditionele Chinese geneeskunde
In tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen –waarbij het werkzame bestanddeel aan het betreffende kruid wordt onttrokken– wordt binnen de kruidengeneeskunde gebruikgemaakt van het kruid in zijn geheel. Kruiden worden veelal gedroogd, geweekt, opgelost en/of fijngemalen. Kruidengeneesmiddelen zijn doorgaans verkrijgbaar als:
- Tabletten & poeders
- Kruidenthee (hete drank waarbij stoffen uit kruiden “getrokken” worden)
- Extract (deel verkregen uit groter geheel, meestal door een kruid te laten weken in water)
- Tinctuur (preparaat op alcoholbasis, waarbij alcohol als natuurlijk conserveermiddel fungeert)
Het is overigens NIET waar dat natuurlijke stoffen per definitie ongevaarlijk zijn. Sommige kruiden staan bekend om ernstige bijwerkingen en/of interacties c.q. contra-indicaties met geneesmiddelen. Om die reden worden ook kruidengeneeskundige, homeopathische en antroposofische geneesmiddelen door het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) op kwaliteit en veiligheid beoordeeld.
Binnen de Chinese kruidengeneeskunde kunnen medicinale mengsels naast planten en mineralen óók dierlijke onderdelen (beenderen, vloeistoffen, organen e.a.) bevatten.
Homeopathische middelen
Homeopathische middelen worden veelal bereid op basis van een “natuurlijk” extract, afkomstig van een mineraal of plant. Deze stoffen/oertincturen worden gebruikt om het aangeboren, zelfgenezende vermogen van het lichaam te stimuleren. Homeopatische middelen worden opgelost in een kleine hoeveelheid alcohol. Enkele voorbeelden van homeopathisch grondstoffen zijn als volgt:
- Capsicum annuum
- Blauwe monnikskap
- Ambergris
- Valkruid & helmkruid
- Zilver & goud
- Kwik & arseen
- Kamfer & witte nieswortel
- Wolfskers & levensboom
De exacte werking van de homeopathische behandelingswijze is moeilijk te verklaren, wordt bovendien niet ondersteund met wetenschappelijk bewijs en berust waarschijnlijk op placebo-effecten. Zodoende wordt homeopathie tot de pseudowetenschappen gerekend.