Voorbereiding op pijnrevalidatie

↵ Vorig level

Voorbereiding op pijnrevalidatie

Ervoor

Een goede voorbereiding scheelt heel veel stress terwijl u bezig bent met uw pijnrevalidatie. Omdat uw omgeving belangrijk is voor uw dagelijks functioneren, is het noodzakelijk te bekijken welke rol familie of vrienden kunnen spelen om u hierin te helpen of ondersteunen.
Een paar tips :

 • Zorg dat u tijdig oppas voor uw kinderen hebt geregeld. Het zijn toch veel datums waarvoor u opvang voor uw kinderen moet gaan regelen. Wilt u nog meer geruststelling, probeer dan om een 2e optie (uitwijkmogelijkheid) te hebben voor het geval iemand ziek wordt en uw kinderen niet kan opvangen.  Zo hoeft u geen van uw revalidatiedagen te missen.
 • Er zullen veel vragen worden gesteld, waarbij u moet nadenken. Ook krijgt u veel nieuws te horen en te verwerken. Dit kan zeer intensief zijn, bereid u dus voor om vermoeid te zijn op uw revalidatiedagen.
 • Maak zo veel mogelijk kleine taakjes af voordat u aan de revalidatie moet beginnen, of die u tijdens uw revalidatietraject zou moeten doen.
 • Delegeer extra taken (zoals het brengen en halen van uw kinderen van en naar sport of lessen, vooral ’s avonds) naar uw partner of een familielid zodat u na uw revalidatie zoveel mogelijk rust kan nemen.
 • Wees erop voorbereid dat u (vaak uit vermoeidheid of van de pijn) wel eens emotioneel of slecht gehumeurd kan zijn. Bespreek dit vooraf met uw familie, zodat zij dit begrijpen en er op voorbereid zijn.
 • Probeer om de dag voor en na revalidatie zo min mogelijk afspraken te maken en zo rustig mogelijk te houden.
 • Ga niet onnodige (en vaak kostbare) sportkleding aanschaffen. Voor uw revalidatie is makkelijk zittende kleding meer dan voldoende!

Tijdens

 • Houd er rekening mee dat uw pijn vooral in het begin kan toenemen. Dit is vaak door het ineens gebruiken van spieren die u anders niet gebruikt, of een andere zit- of loophouding. Laat u hierdoor niet afschrikken, nu is het belangrijk vol te houden. Als u een tijd niet hebt gesport en voor het eerst weer gaat sporten heeft u toch ook spierpijn erna? Hou vol !
 • Kook op de dagen dat u niet revalidatie hebt voor meerdere avonden, zodat u zo veel mogelijk energie bewaart voor de dagen dat u revalidatie hebt, en hoeft u op deze avonden het eten alleen op te warmen. Alternatief : regel iets makkelijks op uw revalidatiedagen.
 • Probeer altijd voldoende rustmomenten tussen uw activiteiten te plannen, zodat u zoveel mogelijk energie bewaar voor de dagen dat u revalidatie hebt.
 • Plan alle activiteiten en afspraken gedurende de weken dat u het revalidatietraject volgt, voorzichtig in. Het is belangrijk om ruim tijd hiervoor in te plannen, als u zich moet haasten kost het extra energie en veroorzaakt stress.
 • Neem een schrift, noteer de datum en schrijft hier elke avond nadat u revalidatie hebt gehad even een klein stukje in over wat u hebt gedaan of geleerd die dag. De volgende ochtend begint aan de achterkant van het schrift, noteer weer de datum en vermeld hier ieder keer hoe u zich de volgende dag voelt (qua pijn). Dit heeft een dubbele functie. Zo krijgt u zicht op welke activiteiten u het meest pijn veroorzaakt, maar u kunt later terugkijken op wat u allemaal hebt geleerd tijdens uw revalidatie. Dit kan een handige hulp zijn om dit na de revalidatie nog door te blijven voeren in uw dagelijks leven.

Erna

Het is van groot belang dat u nadat u het revalidatietraject hebt voltooid, thuis ook gewoon blijft doorgaan met wat u tijdens het revalideren hebt geleerd. Veel mensen laten dit vervallen, en vallen dan na enige tijd terug in hun oude gewoonten, waardoor de pijn ook weer verergerd. Waak ervoor dat dit u niet gebeurt, en blijf de handvatten die u tijdens uw pijn revalidatietraject hebt gekregen te gebruiken. U zult er dan nog jaren lang plezier van hebben.  Vaak is gewoon het feit dat u zelf weer controle heeft over wat u doen en hoe u dit doet, genoeg om iemand mentaal veel sterker te laten voelen, hetgeen een zeer gunstig invloed heeft op ons psyche.