Cryotherapie als pijnbestrijding

↵ Vorig level

Cryotherapie als pijnbestrijding


Aangeprezen als een manier om pijn te verminderen, herstel van blessures te versnellen en het humeur te verbeteren, brengt cryotherapie het lichaam bloot aan temperaturen tot minus 300 graden Fahrenheit. Beroemdheden en sommige atleten – vooral LeBron James en Shaquille O’Neal – zijn voorstanders van deze behandeling.


Een recent overlijden heeft de veiligheid en werkzaamheid van cryotherapie echter in twijfel getrokken. Een vrouw genaamd Chelsea Ake-Salvacion die werkte in een cryotherapiecentrum in Las Vegas, genaamd Rejuvenice, stierf tijdens een sessie na sluitingstijd in een tank, waar ze alleen was.
Ze werd dood gevonden op 20 oktober 2015 door een vriend en collega. De oom van Ake-Salvacion vertelde The New York Times dat de 24-jarige vrouw “keiharde vaste stof” heeft gevonden. Het lijk van de lijkschouwer bepaalde dat Ake-Salvacion stierf aan verstikking door een zuurstofarm milieu, meldde KVVU op 10 november 2015. Cryotherapie-omgevingen kunnen een zuurstofniveau van ongeveer 5% hebben – zo laag dat iemand bewusteloos kan vallen en sterven. Terwijl beide locaties van Rejuvenice werden gesloten na de dood van Ake-Salvacion, zijn de 2 centra sindsdien heropend.

De website van Rejuvenice stelt dat patiënten na cryotherapie verbeteringen in stress, slapeloosheid, reuma, spier- en gewrichtspijn, Fibromyalgie en psoriasis melden. Het verhaalt ook dat cryotherapie het immuunsysteem kan versterken, de bloedcirculatie kan verbeteren, de genezing van het weefsel kan versnellen, het metabolisme kan stimuleren, calorieën kan verbranden, een “onmiddellijk anti-aging effect” kan veroorzaken, en kan helpen serotonine te herbouwen, wat kan helpen bij depressie en angst.

Hier zijn 6 belangrijke feiten over cryotherapie:

1. Er zijn 2 manieren om cryotherapie op het hele lichaam te ervaren.
Degenen die geïnteresseerd zijn in cryotherapie kunnen de behandeling op twee manieren ervaren: alleen (idealiter onder toezicht buiten de tank) of met een paar andere personen. Het cryosauna-apparaat is een tank voor één persoon die het lichaam van het individu bedekt, maar zijn of haar hoofd en nek worden in de open lucht gehouden in plaats van direct blootgesteld aan de vriestemperaturen.

Met Cryochambers kunnen 3 mensen de behandeling samen ervaren en wordt hun hele lichaam blootgesteld aan de “hypergekoelde” lucht. Rejuvenice verklaarde dat dit vooral populair is bij atleten en koppels. Typische kledij voor cryosaunas omvat sokken, pantoffels, handschoenen en ondergoed, terwijl de cryokamers typisch een paar toegevoegde items vereisen, zoals maskers en oorwarmers.

2. Eén studie vond enig bewijs dat cryotherapie in het hele lichaam ontstekingen kon verminderen.
In een PLOS One-studie van 2011 voltooiden 11 mannen die op duurzaamheid getraind waren 2 onderzoeken, waarvan er één betrekking had op passief herstel, terwijl de andere na de oefening cryotherapie van het gehele lichaam uitvoerde. De studiedeelnemers voltooiden een 48 minuten durende loopbandoefening, daarna rustten ze of ondergingen ze cryotherapie. De onderzoekers ontdekten dat de cryotherapie het ontstekingsproces verminderde, zoals blijkt uit een afname van de pro-inflammatoire cytokinesactiviteit en een toename van de anti-inflammatoire cytokinesactiviteit.

3. Een andere studie schoot cryotherapie neer als een succesvolle behandeling voor het herstellen van spierbeschadiging of het verminderen van pijn.
Een studie van 2012 in Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports rapporteerde geen vergelijkbare bevindingen. De onderzoekers hebben willekeurig 36 patiënten toegewezen aan een groep die een paar behandelingen van 3 minuten kreeg rond minus 166 graden Fahrenheit of een groep die behandelingen kreeg rond 59 graden Fahrenheit. Hoewel de cryotherapie de trommelvlies-temperatuur verlaagde, had dit geen invloed op de positiegevoeligheid van het kniegewricht, maximale vrijwillige isometrische contractie of proprioceptie van kracht. Zelfs na het sporten, hadden degenen die cryotherapie hadden ondergaan geen verandering in spierpijn. “WBC [whole-body cryotherapy] toegediend 24 uur na excentrieke oefening is niet effectief in het verlichten van spierpijn of het verbeteren van spierkrachtherstel,” concludeerden de onderzoekers.

4. Koude baden en packs zijn misschien de beste manier optie.
Een analyse van 10 cryotherapieonderzoeken suggereerde dat toepassingen van ijspakkingen of koude baden een minder dure optie bieden die vergelijkbare fysiologische en klinische effecten heeft als cryotherapie voor het gehele lichaam. Dit rapport uit 2014, gepubliceerd in het American Journal of Sports Medicine, merkte op dat het merendeel van eerdere studies kleine aantallen sporters van 35 jaar of jonger betrof. De onderzoekers stelden vast dat er “zwak bewijs” is uit de 10 onderzoeken om aan te nemen dat cryotherapie de antioxidantcapaciteit verbetert of ontstekingsroutes verandert om het herstel van atleten te bevorderen.

“Een reeks kleine gerandomiseerde studies hebben aangetoond dat WBC [whole-body cryotherapy] verbeteringen biedt in subjectief herstel en spierpijn na metabole of mechanische overbelasting, maar weinig voordeel heeft voor functioneel herstel,” concludeerden de onderzoekers. Hoewel ze niet direct nadelige effecten vonden in de cryotherapie-onderzoeken, hebben de onderzoeken geen “actieve bewaking van vooraf gedefinieerde bijwerkingen” uitgevoerd.

5. Cryotherapie is niet gereguleerd.
Cryotherapie is niet goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration) en geen enkele overheidsinstantie reguleert het gebruik ervan. De FDA erkent ook geen medische voordelen voor cryotherapie. Een woordvoerster van de FDA vertelde The New York Times dat het bestuur zich bezighield met apparaten die mogelijk worden verkocht zonder te hebben voldaan aan de vereisten van de FDA.

6. Een overlijden is niet de enige schade ondervonden van cryotherapie.
Een Amerikaanse sprinter en Olympisch kampioen genaamd Justin Gatlin ondervond bevriezing op zijn voeten nadat hij in een tank met zweterige sokken ging. Bovendien heeft een vrouw genaamd Alix Gunn een aanklacht ingediend tegen CryoUSA nadat cryotherapie naar verluidt haar arm bevroor, leidend tot brandwonden van de derde graad, verlies van gebruik en misvorming, zo meldde The New York Times. De advocaat van Gunn beweert dat zijn cliënt natte handschoenen heeft gekregen om te gebruiken. Het centrum voert echter aan dat Gunn op haar eigen veiligheid had moeten letten.

Bron : www.pharmacytimes.com/

P.S. Cryotherapie moet niet worden verward met cryochirurgie, een term dat gebruikt wordt voor het bevriezen van de huid in geval van huidkanker etc.

Dringend advies :
Ga eens goed op internet zoeken naar verhalen, maar kijk ook naar afbeeldingen bij het woord cryotherapie. Er zijn diverse artikelen over beschadigingen, nadelige gevolgen (vaak blijven) en verhalen van pijn. De vraag “Cryotherapie : wondermiddel of waanzin”, zie je dan ook in veel artikelen terugkomen. Ik persoonlijk zou dit zeer zeker, als Fibromyalgie patiënt niet overwegen, omdat ik zelf door kou alleen nog meer pijn ervaar. In ieder geval altijd eerst met je huisarts overleggen voordat je deze therapie zelfs ook maar overweegt. Houd er rekening mee dat mensen die deze diensten aanbieden je niets nadeligs erover zullen vertellen, zij verdienen hier immers aan.

zie ook : Koudetherapie

Lees meer