Warmtetherapie
Warmtetherapie is effectief door het verbeteren van de circulatie en de bloedtoevoer naar een bepaald gebied als gevolg van verhoogde temperatuur. Het enigszins verhogen van de temperatuur van het getroffen gebied kan pijn en ongemak verminderen en de spierflexibiliteit verhogen. Warmtetherapie kan gespannen spieren ontspannen en pijn aan beschadigd weefsel verminderen.
Er zijn twee verschillende types warmtetherapie: droge warmte en vochtige warmte. In beider gevallen is het verstandig het te houden bij “warm” in plaats van “heet.”
- Voorbeelden van droge hitte zijn verwarmingspads, (“heatpacks”), infrarood enz. Deze warmte is eenvoudig aan te brengen. Professionele warmte behandelingen kunnen ook worden toegepast. Warmte van een echografie, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om pijn te verhelpen bij tendinitis.
- Voorbeelden van vochtige warmte zijn gestoomde handdoeken of een warm bad. Vochtige warmte kan iets effectiever zijn en vereist minder inwerktijd voor hetzelfde resultaat.
Bij de toepassing van warmte therapie, kunt u ervoor kiezen om lokaal, regionaal of het gehele lichaam te behandelen. Lokale therapie is het beste voor kleine gebieden van de pijn. Je zou een kleine verwarmde gel pack of een warmwaterkruik kunnen gebruiken als je alleen een blessure lokaal wilt behandelen. Regionale behandeling is het beste voor meer wijdverspreide pijn of stijfheid, en kan worden bereikt met een gestoomde handdoek, een grote verwarming pad, of warmte wraps. Full body behandeling zou onder meer opties, zoals sauna’s of een warm bad.
Warm(t)e kompressen kunnen worden gebruikt in de volgende gevallen:
- Als je gespannen of pijnlijke spieren hebt
- Als je spieren ‘vast’ zitten
- Bij gewrichtspijn
- Bij menstruatiepijn of andere buikpijn/krampen
De meeste kompressen leg je in de magnetron om op te warmen. Sommige (zoals een kruik) vul je met heet water. Kijk altijd voor de juiste manier van verwarmen op de verpakking.
Er zijn zekere gevallen waarbij hitte niet gebruikt zou moeten worden. Deze zijn :
- Is het bezeerde gebied geneusd, gezwollen (of beide) is het beter koude therapie te gebruiken.
- Hitte therapie moet nooit bij een open wond worden gebruikt, of in geval van een infectie.
- Er zijn situaties waarin gebruik van infrarood licht is af te raden. Als je bijvoorbeeld last hebt van gewrichts ontstekingen kan het gebruik van infrarood licht onverstandig zijn, omdat het de ontstekingsklachten kan versterken. Overleg daarom eerst met je arts voordat je infrarood licht probeert.
- Als u zwanger bent, is het verstandig eerst met uw arts te overleggen voordat u gebruik maakt van een sauna of een “hot tub” .
- Als u hart-en vaatziekten of hypertensie (erg verhoogde bloeddruk) heeft, adviseren wij u met uw arts te overleggen voordat u begint met warmte therapie.
- Mensen met (reeds bestaande) aandoeningen zouden altijd eerst medisch advies moeten zoeken omdat zij mogelijk een verhoogde kans hebben op brandwonden of complicaties hierdoor. Voorbeelden van deze aandoeningen zijn : Diabetes, dermatitis, vaatziekten, trombose en Multiple Sclerosis (MS)
Warmtetherapie werkt het best wanneer het voor een redelijke tijd wordt toegepast. Dit in tegenstelling tot koudetherapie, waarbij de tijd moet worden gelimiteerd. Er wordt geadviseerd warmtetherapie ongeveer 15-20 minuten te laten duren, met een maximum van 60 minuten per keer.