Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Diagnose » Als je net de diagnose Fibromyalgie hebt gehad

Als je net de diagnose Fibromyalgie hebt gehad

↵ Vorig level

Als je net de diagnose Fibromyalgie hebt gehad

De Fibromyalgie berg beklimmen
Dit stukje is speciaal voor mensen die kortgeleden de diagnose Fibromyalgie hebben gehad. Door de jaren heen merk ik dat (uitzonderingen daargelaten) er vaak eenzelfde (emotionele) weg wordt afgelegd. Wanneer je de diagnose krijgt, ben je blij dat er toch bewijs is dat er WEL iets aan de hand is. Daarna valt men eigenlijk in een diep gat, omdat er zoveel tegenstrijdige informatie over is. Er moet dan een lange weg worden afgelegd om erover te leren, te weten wat er wel of niet “bij hoort” en wat je er zelf aan kan doen. Kortom, te vinden wat bij JOU werkt om er zo goed mogelijk mee “te leren leven”.

Tegen al deze lotgenoten wil ik vandaag zeggen, je hebt 2 keuzen. Je bent nu een berg tegengekomen op je pad. Keuze 1 is dat je eromheen kan lopen, omdat je voelt dat je die berg echt niet kan beklimmen en de komende jaren gewoon doorgaan zo goed het gaat met proberen ermee om te gaan. Keuze 2 is om die berg te beklimmen, stapje voor stapje, met weinig uitzicht behalve de lange weg nog te gaan naar boven. Het is moeilijk en ja, je zal struikelen. Dat geeft allemaal niet. Zolang je maar weer opstaat en al is het langzaam, toch weer stapje voor stapje die berg oploopt. Waarom? Gewoon omdat, als je boven bent, je de top hebt bereikt en het is of je ineens alles duidelijk ziet. Behalve de immense prestatie dat je de berg beklommen hebt (hetgeen je het gevoel zal geven dat je weer controle terugneemt over je leven) zal je ook voldoening hebben van je harde werk. Je hebt vanuit de top een prachtig uitzicht en waarschijnlijk in je leven ook een beter overzicht over je leven met Fibromyalgie. Velen van ons hebben het al gedaan en in alle jaren dat ik voorlichting geef over Fibromyalgie, heb ik nog niemand gehoord die zei, dat was de moeite niet waard.

Moraal van het verhaal, het “werk” dat je doet om met Fibromyalgie om te leren gaan, doe je voor jezelf en voor niemand anders. JIJ moet ermee om leren gaan in JOUW situatie en geloof me, die situatie is voor geen 2 mensen hetzelfde omdat er zoveel andere factoren in meespelen. Maar kan het gedaan worden?  Zeer zeker, ik heb ook gedaan en er nog geen dag spijt van gehad. Integendeel, sindsdien help ik mensen met Fibromyalgie omgaan en geef ik er al vele jaren voorlichting over. In onze Facebook lotgenotengroep (Fibromyalgie Samen Positief Benaderen) lopen wij samen met jou de berg op, wanneer nodig trekken of duwen we je een paar stappen, maar we helpen je zeker. Ook hier geldt….. je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.