Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Diagnose » Waarom duurt het zo lang?

Waarom duurt het zo lang?

↵ Vorig level

Waarom duurt het zo lang voordat de diagnose Fibromyalgie wordt gesteld?

De symptomen van Fibromyalgie kunnen sterk overeenkomen met die van andere aandoeningen zoals Artritis, Tendenitis, etc. De pijn verbonden aan deze aandoeningen beperkt zich echter tot één of twee duidelijke plaatsen, wat bij Fibromyalgie zeker niet het geval is. Bij Fibromyalgie is de pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. Uw arts heeft bij u waarschijnlijk ook bloedtoetsen en andere onderzoeken laten doen. Dit wordt voornamelijk gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

De diagnose Fibromyalgie wordt normaliter door een reumatoloog gedaan, die ook evt. andere (reumatische) aandoeningen kan uitsluiten aan de hand van resultaten van vorige of nog uit te voeren onderzoeken. Hoewel studies hebben uitgewezen dat Fibromyalgie wel degelijk te zien is op een hersenscan, is dit (nog) niet een methode om Fibromyalgie te diagnosticeren. Bij patiënten met chronische wijdverspreide pijn in/over het lichaam, is het noodzaak om enige andere medische onderliggende aandoeningen waarbij de symptomen op die van Fibromyalgie lijken, uit te sluiten, hetgeen gelijk verklaart waarom het soms zo lang duurt voordat deze diagnose wordt gesteld. Daarna wordt nog voornamelijk op de “tender points” geconcentreerd om Fibromyalgie te kunnen identificeren.

Omdat veel FM symptomen ook bij andere aandoeningen (zoals Chronisch Vermoeidheid Syndroom, depressie, of reumatoïde artritis) wordt aangetroffen, kan het zijn dat een diagnose van Fibromyalgie “gemist” kan worden, of heel lang op zich laat wachten. Ook zijn er veel (soms ernstige) medische aandoeningen die de symptomen van Fibromyalgie nabootsen, en daardoor gemist kunnen worden, bijvoorbeeld:

  • een tekort aan schildklierhormonen (hypothyreoïdie)
  • vitamine D tekort
  • polymyositis (een chronische spierontsteking ziekte)
  • ziekte van Paget (een chronische botaandoening)
  • hypercalciëmie (een verhoogd calciumgehalte van het bloed)
  • sommige vormen van kanker

Bovengenoemde zijn maar een paar voorbeelden. Aangezien er zo veel aandoeningen en ziektebeelden zijn die moeten worden uitgesloten voordat een diagnose van Fibromyalgie kan worden gesteld, duurt deze diagnose soms erg lang.

Lees meer