Uitleg over de Wereldgezondheidsraad (WHO) en de ICD
De Wereldgezondheidsorganisatie (In Engels de WHO : World Health Organization) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties gevestigd in Genève met als doel wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg in kaart te brengen, activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen. De WHO werd op 7 april 1948 opgericht door de Verenigde Naties.
Het ICD (International Classification of Diseases) is een overzicht van alle verschillende condities die artsen hebben geïdentificeerd die helpen bij het diagnosticeren en behandelen van verschillende aandoeningen. Het ICD werkt door ziektes onder te verdelen in classificaties die worden aangeduid door nummersysteem. Het is in dit opzicht vergelijkbaar met het Dewey Decimal systeem dat in bibliotheken wordt gebruikt om boeken te classificeren. Elk type ziekte krijgt zijn eigen nummer. Fibromyalgie is gegroepeerd in het 700-reeks, wat betekent dat het verband houdt met het spierstelsel.
Fibromyalgie is door de Wereldgezondheidsorganisatie reeds op 1 januari 1993 opgenomen in “the International Statistical Classification of Diseases and related Health problems” onder nummer (ICD-10). Het wordt gedefinieerd als een pijnlijke toestand die de gewrichten niet aantast maar zich voornamelijk op de spieren concentreert. Fibromyalgie viel toen onder en werd omschreven als “79.0 Reuma, niet nader omschreven”.
De WHO-FIC heeft tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst, in Reykjavik, oktober 2004 besloten dat Fibromyalgie, ingaande januari 2006, vermeld wordt in de ICD-10 onder “M79.7 Fibromyalgia”, sindsdien is Fibromyalgie, tevens worden ook de termen Fibrositis, Myofibrositis, en Fibromyositis hierin ondergebracht. Belangrijk is dus ook om te begrijpen dat Fibromyalgie niet door de WHO als ZIEKTE wordt geclassificeerd, maar als AANDOENING (disorder).
Het ICD wordt thans weer gereviseerd, naar verwachting wordt in 2018 een ICD 11 gepubliceerd.