Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Over Fibromyalgie » Fibromyalgie: Nooit van gehoord » Begrijpen wat Fibromyalgie echt betekent

Begrijpen wat Fibromyalgie echt betekent

↵ Vorig level

Begrijpen wat Fibromyalgie echt betekent

Letterlijk betekent Fibromyalgie pijn in het bindweefsel en spieren. Het is een samenvoeging van het Latijnse “fibro” (bindweefsel), “myo”  (spieren) en “algia” (pijn). Bindweefsel en spieren behoren tot de weke delen van het lichaam vandaar dat men ook wel eens spreekt over ‘weke-delen-reuma‘. Voornamelijk zacht weefsel (zoals spieren, bindweefsel, ligamenten en pezen) wordt aangetast, waardoor men ook veel pijn kan ondervinden aan organen en gewrichten.

Op internet en in diverse artikelen wordt vaak melding gemaakt van diverse manieren om Fibromyalgie geheel te “genezen”. Er zijn veel mensen die claimen “de” oplossing te hebben en er vaak heel wat geld voor vragen om dit “geheim” met u te delen. Dit varieert van speciale  voedingssupplementen, een speciaal ontworpen dieet, (pijn)pillen tot operatieve ingrepen of medicatie die alleen buiten Nederland te verkrijgen is. Aangezien ik geen medische achtergrond heb wil ik me hier verder niet over uitlaten. Wel wil ik iedereen adviseren vóóraf grondig onderzoek op internet te doen en dit uitvoerig met hun arts of specialist te bespreken alvorens enige actie te ondernemen, vooral gezien het aantal medische instellingen en/of klinieken die de laatste jaren in Nederland en Duitsland hun deuren hebben moeten sluiten op last van Inspectie voor Gezondheidszorg wegens wanpraktijken.


Dankzij de vele onderzoeken en inspanningen van individuen, organisaties en medische experts, wordt de kwaliteit van leven van mensen met Fibromyalgie steeds verbeterd. Het goede nieuws is dus dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar Fibromyalgie en we er steeds meer over leren. Maar wij kunnen zelf ook meewerken aan meer begrip en bekendheid voor Fibromyalgie. Daarom is het van belang onze ervaringen en informatie te delen met:

  • onze behandelende artsen, zodat zij weer kunnen meewerken aan betere Fibromyalgie behandeling
  • onze familieleden en vrienden, zodat er een groter bekendheid en begrip ontstaat voor Fibromyalgie

Lees meer