Er is geen behandeling die Fibromyalgie geheel kan genezen, maar er zijn wel veel manieren om je zo min mogelijk pijn te laten ervaren. Sommige mensen worden verwezen naar een ziekenhuis en/of revalidatie centrum waar onder leiding van een multidisciplinair team een zeker behandelingsplan wordt gevold. Hier hebben veel mensen baat bij, het leert je wel met FM om te gaan. Het is niet verstandig Fibromyalgie op slechts een gebied aan te pakken, zoals niets anders dan pijnstillers nemen. Het is bewezen dat een veelzijdige aanpak de beste resultaten geeft, hoewel ook hier geldt dat geen twee mensen hetzelfde zijn en ervaringen v.w.b. welk oplossing voor hem/haar het beste werkt uiteraard zullen verschillen. Wel is zeker dat een combinatie van onderstaande factoren (die afgesteld kunnen worden op leeftijd, medische situatie, etc.) de levenskwaliteit van mensen met Fibromyalgie aanzienlijk verbetert.
Therapie
Er zijn diverse vormen van therapieën die je kunt uitproberen om de pijnklachten wat te verminderen, zoals hydrotherapie, yoga, massages, manuele-, fysio- of ergotherapie, cognitieve gedragstherapie, etc. Probeer ze uit om erachter te komen welke therapie voor jou verlichting brengt. Men is er veelal over eens dat hydrotherapie (bewegen in een zwembad met veelal warm water) veel verlichting brengt.
Dagelijkse fysieke beweging
Al doet bewegen pijn, er is altijd wel een manier dat je kunt blijven bewegen, als is het maar door langzaam te wandelen. Er zijn ook vele bewegingsvormen zoals Tai Chi, yoga, etc. (zie Fibromyalgie en Bewegen) waar je langzaam beweegt en je spieren dus niet extra belast, hetgeen weer meer pijn veroorzaakt.
Stressvermindering of Stress Management
Er zijn veel manieren waarop je zelf stressvermindering kunt bewerkstelligen, zoals aromatherapie, ontspanningsoefeningen, etc. Ga afleiding zoeken in dingen die je WEL kunt doen en waarbij je de stress en pijn kan vergeten. Ga op zoek naar dingen die je leuk vindt om te doen, dit werkt ook positief op je humeur en laat je minder concentreren op de pijn. Focus op wat je WEL kunt doen (Positief blijven denken).
Leer luisteren naar je lichaam
Wij zijn allen geneigd van ons lichaam te verwachten dat het altijd in goed werkende staat verkeert. Vaak beseffen we pas bij bijv. een gebroken been hoe lastig het is als deze het niet “doet”. Als we pijn ervaren, nemen we vaak pijnmedicatie zonder echt te bedenken waar deze pijn vandaan kan komen, of wat het heeft kunnen veroorzaken. Leer te luisteren naar je lichaam! Hoe meer we dit onder de knie krijgen, hoe meer we pijn en ongemak kunnen voorkomen. Als je vandaag de ramen niet kan lappen wegens pijn, kan dit 1 of 2 dagen later als de pijn minder is. Leer “NEE” zeggen! Vecht nooit tegen vermoeidheid, geef je lichaam de rust die het vraagt. Je kunt ook natuurlijke middelen proberen om je klachten te verlichten, zoals vitamine D (veel mensen met FM hebben ook een tekort aan vitamine D), of eventueel (met toestemming van je dokter) Melatonine of Valeriaan extract (om beter te slapen).
Probeer altijd eerst alternatieven (zoals massage, warme of koude kompressen, gels tegen pijn, etc.) voordat je naar pijnmedicatie grijpt. Bedenk wel dat pijnmedicatie niet de pijn wegneemt, maar vaak hooguit de pijn verlicht. Vaak voorgeschreven pijnstillers bij Fibromyalgie zijn o.a. Paracetamol, en NSAID’s. Verder worden er vaak psychofarmaca (geneesmiddelen die inwerken op het centraal zenuwstelsel en psychisch welbevinden) voorgeschreven, meestal in combinatie met pijnmedicatie.
Neem nooit enige pijnmedicatie of voedingssupplementen zonder overleg met uw behandelend arts of apotheker, en stem met de arts af wat de hoeveelheden zijn die jij hiervan mag innemen. Dit is van belang omdat zij weten welke andere medicatie je gebruikt en of deze samen gebruikt kan worden. Bestel en gebruik NOOIT medicatie uit het buitenland via internet !