Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Flare-ups » Niet alles komt door Fibromyalgie

Niet alles komt door Fibromyalgie

↵ Vorig level

Niet alles komt door Fibromyalgie

Omdat er een lange lijst is van vele symptomen die gekoppeld zijn aan Fibromyalgie, wordt het in het ooglopende soms gemist. Er zijn veel symptomen die overlappen met andere gezondheidsproblemen. Soms worden (onterecht) ongemakken en pijnen geweten aan Fibromyalgie, terwijl ze misschien een aanduiding zijn van andere gezondheidsproblemen. Het is daarom erg belangrijk om er zeker van te zijn dat er geen ander gezondheidsprobleem spelen naast Fibromyalgie.

Studies hebben bewezen dat veel mensen met Fibromyalgie ook andere(neven)  aandoeningen hebben. Dat is waarom het goed is om alle symptomen die we ervaren op te schrijven, maar ook hoe we de pijn ervaren en hoe lang het heeft geduurd. Je kunt deze notities meenemen als je dit met je dokter gaat bespreken, omdat “Fibro-fog” (geheugenproblemen) je dit kan laten vergeten. Dit is nog een voorbeeld waarom het zo belangrijk is om naar ons lichaam te leren luisteren.

Laat een “flare-up” niet een verloren dag zijn! Doe wat je kunt en plan opnieuw in wat je niet hebt kunnen doen.  Vermijd negatieve gedachten en wees je ervan bewust dat je pijn hebt, maar laat de pijn niet overheersen. Je mag dan geen andere keuze hebben om met Fibromyalgie te moeten leven, maar laat Fibromyalgie niet je leven beheersen of bepalen !