Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Flare-ups » Voedsel dat een Fibromyalgie Flare-up kan veroorzaken

Voedsel dat een Fibromyalgie Flare-up kan veroorzaken

↵ Vorig level

Voedsel dat een Fibromyalgie “FLARE-UP” kan veroorzaken

Er zijn diverse studies gedaan naar voedselsoorten die een Fibromyalgie “flare-up” kunnen veroorzaken. Het is tevens aangetoond dat door chemische toevoegingen in producten spier en/of weefselpijn kan worden verergerd.  Alhoewel het ook hier weer is dat ieder lichaam anders reageert (door vele uiteenlopende redenen zoals medicatie etc.), hebben veel mensen er baat bij gehad de volgende voeding te vermijden. Hieronder volgt een aantal soorten voeding die een Fibromyalgie “flare-up” kunnen veroorzaken. Waar mogelijk zijn ook alternatieven erbij genoemd.


Suiker, fructose en Aspartaam
Iets zo eenvoudigs als cake, koekjes of snoep kan al een Fibromyalgie “flare-up” veroorzaken. Dit houdt niet in dat je niets “lekkers” meer mag eten, maar wel dat je er rekening mee kan houden en eens uit kan proberen of dit ook bij jou het geval is.  Een goed alternatief hiervoor is bijvoorbeeld kokosmeel en /of honing. Aspartaam wordt veel gebruikt als vervanger voor suiker en zit in veel producten verwerkt. Let hier op! Er is de laatste jaren veel onderzoek geweest naar Aspartaam en de vele nadelige bijwerkingen en het is dus aan te bevelen producten met Aspartaam te vermijden.

Melk en andere zuivelproducten
Veel zuivelproducten, waaronder vooral melk, kan een “flare-up” laten ontstaan. Nu is het natuurlijk zo dat we wel de calcium in zuivelproducten nodig hebben voor sterke botten en gelukkig zijn hier een heel aantal alternatieven voor, zoals lactosevrije melk, geitenmelk of kokosmelk. Ook zijn er diverse kaassoorten te krijgen die een hoge calciumwaarde hebben maar weinig zuivel bevatten.

Gluten, gist, tarwe en soja
Het is door onderzoek aangetoond dat gluten, tarwe en gist niet alleen beter vermeden kunnen worden door mensen met Fibromyalgie, maar  ook bij vele andere aandoeningen zoals artritis en spijsverteringsklachten. Ze zijn vooral in sterk bewerkte vorm (bijv. in witte bloem) schadelijk. Goede alternatieven zijn teff, spelt en rogge. Mensen die minder gevoelig zijn voor tarwe kunnen proberen om volkoren producten te gaan gebruiken. Mensen die gevoelig zijn voor gluten en tarwe kunnen beter glutenvrije voeding gebruiken. Ook is het van belang op te letten dat alleen gefermenteerde soja producten bijdragen tot een goede gezondheid en dat ongefermenteerde soja producten beter kunnen worden vermeden.

Purinerijke eiwitten 
Purine is het bijproduct van eiwitvertering en het breekt urine zuur af. Alhoewel alle eiwitten die purine bevatten, zijn er sommige types eiwitten die kunnen zorgen voor een “flare-up”. Voorbeelden hiervan zijn rood vlees, orgaanvlees en schelpdieren. Zoals eerder gezegd, kan dit voor iedereen verschillend zijn en is het zaak dit zelf te onderzoeken. Goede alternatieven zijn plantaardige eiwitten, biologisch mager gevogelte en verse vis.

Groenten van de nachtschadefamilie
Uiteraard zijn groenten goed voor ons, maar er zijn een aantal groeten soorten die mensen met Fibromyalgie beter kunnen vermijden omdat ze een “flare-up” kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika’s. Goede vervanging voor deze groentesoorten zijn bijvoorbeeld courgettes en pompoen.

Cafeïne en Alcohol
Het is algemeen bekend dat (te veel) cafeïne niet goed is voor een mens en ook kan zorgen voor een “flare-up”. Tegenwoordig zit cafeïne in zoveel producten verwerkt zoals thee, chocola, koffie, Cola, Energy drinks, chocolademelk, etc.  Ook alcohol kan hetzelfde effect hebben.

Transvetten 
Onderzoek heeft aangetoond dat er een direct verband is tussen het eten van veel transvetten en spierpijn, Jicht, Artritis, Fibromyalgie en andere gerelateerde aandoeningen. Mensen die regelmatig fastfood, (McDonald’s, Burger King, Kentucky, wie kent hun eten niet?) of ander zwaar bewerkte producten nuttigen, hebben grote kans dat hun pijn verergert.  Goede  alternatieven voor transvetten zijn olijven, kokosnoot, lijnzaad en/of de bijbehorende olie.

Kleur- en geurstoffen, en smaakmakers
De laatste jaren word er steeds meer geschreven over de nadelige effecten van kleur- en geurstoffen.  Sommige geur- en kleurstoffen kunnen, als die in grote hoeveelheden worden ingenomen, klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. De smaakmaker Monosodium Glutamate (MSG / E621) staat erom bekend dat het een “flare-up” kan veroorzaken bij mensen met Fibromyalgie. Chemische zoetstoffen stimuleren de alvleesklier waardoor er zelfs een onbalans in de bloedsuikerspiegel kan ontstaan. Een goed alternatief voor geurstoffen en smaakmakers zijn natuurlijke kruiden of honing.

Een woord van waarschuwing:
Bespreek grote voedingsveranderingen met uw arts of diëtiste voor de juiste begeleiding en om te voorkomen dat er ernstige tekorten van het een of ander kunnen ontstaan.

Lees meer