Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Flare-ups » Wat is een Fibromyalgie Flare-up

Wat is een Fibromyalgie Flare-up

↵ Vorig level

Wat is een Fibromyalgie “FLARE-UP”

Iedereen die Fibromyalgie heeft en weet wat een “flare-up” is, vreest dit. Eenvoudig uitgelegd is een “Flare-up” een tijdelijke verhoging van het aantal en intensiteit van de symptomen die wij ervaren tot een zodanig mate dat het soms bijna onmogelijk is normaal te functioneren. Soms beperkt de “flare-up” zich tot een deel van je lichaam, soms zit deze over je hele lichaam verspreid! Deze kunnen ontstaan door specifieke redenen, zoals temperatuursveranderingen, stress, ziekte of wanneer we over onze grenzen zijn gegaan e.d. maar ook zonder enige vorm van waarschuwing of reden. Wanneer een “flare-up” toeslaat, dwing jezelf dan niet te veel te doen. Een “flare-up” kan wisselen van een aantal uren tot een aantal dagen, de gemiddelde (zoals bij mij) ligt op ongeveer een dag.

Door de jaren heen heb ik mijn eigen Noodplan ontwikkeld voor een “flare-up”. Een van de meest belangrijke lessen in het omgaan met Fibromyalgie is om te leren naar je lichaam te luisteren, bewust te zijn van wat het kan verergeren en proberen om je activiteiten op zo een dag te beperken.

Wij stellen ook een aantal manieren voor om hoe we op “goede” dagen, ons kunnen voorbereiden op “slechte” dagen. Ik deel graag mijn persoonlijke Noodhulp planning voor een “flare-up”.