Over stemmingswisselingen

↵ Vorig level

Wat zijn stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn een bekend en lastig symptoom van Fibromyalgie. Een stemmingswisseling is wanneer we het ene moment het gevoel hebben ontspannen en vrolijk te zijn, en het volgende moment gefrustreerd of boos. Vaak zijn deze stemmingswisselingen onverklaarbaar, dat maakt het zowel voor jou als degenen om je heen moeilijk om er mee om te gaan.

Veel mensen met Fibromyalgie zijn zich er zeer van bewust dat ze hier last van hebben, maar schijnen niet bij machte te zijn om ze onder controle te krijgen. Boosheid, frustratie, angst, depressie en zelfmedelijden kunnen ineens een zeer heftige uitbarsting om (eigenlijk) niets teweeg brengen.

Studies hebben bewezen dat de mate van pijn in direct verband staat met de mate van stemmingswisselingen. Net zoals we “flare-ups” (pieken van intense pijn) ervaren, piekt ook ons humeur! Het is van groot belang dat deze stemmingswisselingen worden herkend, zodat er actie kan worden ondernomen en het geen blijvende schade aanricht aan uw gezin / gezinssituatie.