Wat kun je er zelf aan doen?
Het is vooral van belang dat je focust op wat je kunt en niet alleen op wat je wilt. Heb vertrouwen dat met verloop van tijd Fibromyalgie deel van je leven wordt, dat er best mee valt te leven en dat je nieuwe levensstijl met verloop van tijd ook weer “normaal” zal gaan aanvoelen. Ook hierbij een aantal tips:
- Als je echt niet met de pijn kunt omgaan, is het raadzaam om te proberen (via de huisarts of reumatoloog) een cursus pijnbeheersing te doen. Bij ziekenhuizen, pijncentra en revalidatiecentra in Nederland worden diverse programma’s gegeven. Het is meestal een zeer intensief programma (vaak 3 dagdelen per week voor ong. 3 maanden). Hiervoor heb je veelal een verwijzing van een arts nodig en er zijn meestal wachtlijsten, informeer hierover bij een ziekenhuis in je buurt of bij je huisarts. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een multidisciplinaire aanpak van bijv. een reumatoloog, ergotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog en oefentherapeut goede resultaten behaalt. Als je bereid bent hard (aan jezelf) te werken, je grenzen te leren kennen en advies ter harte te nemen, kan een dergelijke revalidatiecursus je handvatten aanreiken waar je de rest van je leven baat bij kunt hebben. Bedenk wel, dat je er na de cursus thuis mee door moet gaan en het je eigen moet maken omdat je anders zo weer terug bij af bent.
- Zoek een manier om rustiger te worden. Dit kan door bijv. yoga, meditatie, enz. Er is uiteraard ook medicatie voor, maar het verdiend natuurlijk altijd de voorkeur dit op een natuurlijke manier te bewerkstelligen.
- Kijk aan het eind van elke dag terug op je uitbarstingen en bespreek ze met je gezin. Het is altijd fijner als zoiets wordt uitgepraat en besproken. Probeer iets te vinden (hoe klein ook) om de humor ervan in te zien. Hoe gek het ook klinkt, dit kan een manier zijn om je er de volgende keer van te weerhouden dit weer te doen.