Cognitieve training

↵ Vorig level

Cognitieve training

Cognitieve gedragstherapie is gedragstherapie ontwikkeld vanuit de cognitieve psychologie. De kern is de veronderstelling dat zogenaamde irrationele cognities (gedachten) zorgen voor disfunctioneel gedrag, zoals agressie of vermijdingsgedrag.  De technieken die bij cognitieve gedragstherapie worden gebruik richten zich voornamelijk op het veranderen van de inhoud van deze irrationale gedachten. Daarnaast wordt gewerkt met technieken uit de klassieke gedragstherapie. Deze staan echter bij cognitieve gedragstherapie ten dienste van het veranderen van deze gedachten.

Sommige onderzoeken tonen aan dat matige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie. Aangezien het een bekend feit is dat veel mensen met Fibromyalgie te weinig bewegen wegens pijnklachten, adviseren wij u het hoofdstuk Bewegen is belangrijk te lezen voor tips hoe u toch, zelfs met erge Fibromyalgie pijn, kan bewegen.

Sommige artsen gebruiken cognitieve training programma’s, die vaak bestaan uit software die u mogelijk ook thuis gebruikt. Video game bedrijven en websites bieden games waarmee ze beweren dat die cognitieve functies zou kunnen verbeteren. Alhoewel niet alle specifieke games zijn  geëvalueerd hiervoor, hebben kleinere studies aangetoond dat “virtual reality games” enige verbetering van het geheugen en denkvaardigheden teweeg kan brengen. Omdat dit een nog opkomend wetenschappelijk gebied is, zullen we waarschijnlijk meer over cognitie vaardigheden en cognitieve training leren in de komende jaren. Onderzoekers leren steeds meer over de hersenen en de werking ervan. Uit onderzoek naar veroudering van de  hersenen en een aantal degeneratieve hersenen aandoeningen blijkt dat cognitieve training het mogelijk zou kunnen vertragen, stoppen of soms zelf terugdraaien.

Klik hier voor een artikel over: Cognitieve gedragstherapie bij Fibromyalgie