Wat kan ik er zelf aan doen

↵ Vorig level

Wat kan ik er zelf aan doen

Fibro-fog overkomt veel mensen met Fibromyalgie, maar sommige hebben er nooit last van. Het goede nieuws is dat er diverse dingen zijn die je er zelf aan kunt doen, zowel om je brein zo actief mogelijk te houden, als om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Hierbij wat tips :
BEPAAL EEN ROUTINE
Kies voor dagelijkse klusjes een bepaald routine. Dit kan je helpen dingen te onthouden omdat het een gewoonte wordt om dingen in een bepaalde volgorde te doen. Als dingen veelal in dezelfde volgorde worden gedaan is het makkelijker te onthouden, en kan het de frustratie en ongemakkelijkheid van Fibro-fog verminderen.

BLIJF ACTIEF
Beweging is belangrijk, en extra belangrijk voor mensen met Fibromyalgie. Lichamelijke activiteit, hoe beperkt ook, kan je energiepeil opkrikken en zodoende helpen de ‘brain fog’ op te lossen.

DOE RUSTIG AAN
Doe rustig aan, plan je dag niet te vol met activiteiten en vermijd te veel‘’multitasking’’. Soms komen geheugenproblemen voor door het ‘te-veel-te-snel’ willen doen. Breek taken op in korte perioden van activiteit, en doe niet meer dan je aan kan. Stress en vermoeidheid maken de situatie alleen maar erger. Leer onderscheid maken tussen wat “moet” en wat je “wil”.

GEBRUIK HUMOR
Maak gebruik van humor om het leven iets lichter te zien. Alhoewel FM veel pijn en ongemak met zich mee kan brengen, kan het stressverlagend werken om dingen meet de nodige humor te bekijken. Bijvoorbeeld : als je vandaag last heb van Fibro-fog, besef dan dat je vandaag dezelfde film of serie 2x kan kijken en nog steeds het eind niet kan onthouden. Het is echt niet makkelijk om “lichter” over dingen te gaan denken, maar humor en een gezonde dosis zelfspot getuigd ook van een sterk karakter.

HERHALEN
Herhaal zaken voor jezelf zo vaak als nodig is. Herhaling laten gedachten fris in het hoofd zitten en daardoor makkelijker worden onthouden.

KIES HET BESTE TIJDSTIP
Als je iets moet doen dat concentratie en geheugen vereist, zoals de boekhouding, kies dan het tijdstip wanneer je het “helderst” voelt. In een onderzoek hiernaar geven mensen met FM vaak aan zich ’s morgens het best te voelen. Zodoende kun je ’s middags dingen doen die minder concentratie vragen.

LEER NIEUWE DINGEN
Dit kan zo eenvoudig zijn als een nieuw recept uitproberen of een praatje maken met iemand die je niet kent. Als we nieuwe dingen doen of leren moet onze brein extra moeite doen en nieuwe “wegen” maken om informatie te verwerken en op te slaan.

MAAK EEN BRIEF / FOLDER MET UITLEG OVER FM
Vaak wil je aan je vrienden en familie uitleggen hoe het voelt om met FM te leven, maar halverwege het verhaal “raak je ze al kwijt”. Hiermee bedoel ik dat omdat het niet zo 1,2,3 even uit te leggen is wat Fibromyalgie inhoud en wat voor effect het heeft op je leven is, het vaak een langer verhaal wordt, waarbij mensen snel al verveeld rondkijken, of je in de reden vallen met het ons welbekende “zo erg zal het toch niet zijn”, en “gewoon positief blijven” commentaar. Daarom deze tip : Maak een goed onderbouwde uitleg over FM, met informatie. (Je kunt ook gebruik maken van de folder “Fibromyalgie : Nooit van gehoord” die in onze groep onder het kopje bestanden staat). Voeg hieraan toe hoe het JOUW leven beïnvloed en veranderd heeft, hoeveel pijn onbegrip doet, en geef dit dan aan je vrienden / familie die het niet begrijpen mee met het verzoek het eens rustig door te lezen.

MEDICATIE
Sommige medicatie kan geheugenstoornissen veroorzaken of verergeren. Lees de bijsluiter van medicijnen en zorg dat medicijnen elkaar niet tegenwerken. Neem geen medicatie in voordat je dit met je dokter en/of apotheker hebt besproken. Neem nooit medicatie van een ander in, al is dit nog zo verleidelijk.

“MIND”GAMES
Zorg ervoor dat je geheugen zo vaak mogelijk in actie blijft. Dit kan op vele manieren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn legpuzzels, Sudoku, kruiswoordraadsels, kaartspellen of een quiz (er zijn heel veel algemene kennis quizzen online te vinden). Ook strategische spellen zoals schaken, Mastermind, Stratego en de diverse online strategie spellen zullen het denken en het geheugen stimuleren.

SCHAKEL HELEMAAL “AF”
Schakel eens helemaal af. Ga wandelen in een prettige omgeving, zonder telefoon of andere elektronica. Communiceer met de natuur. De natuur is een van de meest rustgevende omgevingen waar we in kunnen verkeren. Ons moderne leven, waarin we dagelijks bezig zijn met computers, laptops, IPads, TV en Smartphones, kan ons brein “over” stimuleren en ons stress level de hoogte in duwen. Voor degene die moeite hebben met lopen, vind een rustig plaatsje waar je kunt mediteren of naar ontspannende natuurgeluiden kunt luisteren, dit kan zelfs in je eigen slaapkamer.

SCHRIJF DINGEN OP OF GEBRUIK JE COMPUTER
Een “to-do”-lijst maken, dingen die je denkt te vergeten opschrijven is een prima manier om verlichting te brengen voor je “Fibro-fog”. Je computer kan van grote hulp zijn om je afspraken, verjaardagen en andere data bij te houden. Vooral ’s avonds als je gaat slapen, is het raadzaam alles te noteren of op te schrijven wat je de volgende dag moet doen of dat je denkt te vergeten, desnoods d.m.v. een notitieblok met pen naast je bed, als je dan rustiger slaapt. Post-it papiertjes zijn, wanneer je ze in een zichtbare plaats, zoals op de koelkast plakt, een prima visuele hulp om Fibro-fog tegen te gaan.

VASTE PLAATS
Vind vaste plaatsen in huis voor gebruiksvoorwerpen. Dingen die op hun plaats worden opgeborgen, scheelt een hoop zoeken. Door losliggende dingen op te ruimen scheelt het veel werk met huishoudelijke taken en creëert rust in ons hoofd.

VERBETER JE SLAAPPATROON
Probeer je slaappatroon te verbeteren (Zie Slaapproblemen). Dingen zoals de TV die luid aanstaat, de radio, een conversatie op de achtergrond, kunnen je behoorlijk uit je concentratie brengen. Kies indien mogelijk voor een rustige omgeving en beperk afleidingen, zeker het laatste uur voordat je gaat slapen.