Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Overige » Fibromyalgie en slokdarmspierspasmen

Fibromyalgie en slokdarmspierspasmen

↵ Vorig level

Fibromyalgie en slokdarmspierspasmen

Spierspasmen
De spierspasmen waar Fibromyalgie patiënten last van hebben kunnen mogelijk ontstaan als de bloedtoevoer naar de spieren niet voldoende is en de spieren een tekort aan zuurstof krijgen.

Een andere theorie is dat het simpelweg een verkeerde spierreflex is (een voorbeeld van een goede reflex is het schoppen van je been als de dokter met een hamertje onder je knie tikt). Wat de oorzaak ook is, de spasmen zijn erg storend. Mensen die er last van hebben klagen er vaak over dat het ze uit hun slaap houdt, en Fibromyalgie patiënten slapen door hun ziekte sowieso al erg slecht.

Slokdarmspasmen kunnen bovendien ook erg beangstigend zijn omdat sommige mensen het gevoel hebben dat ze gaan stikken. Dat is niet zo en het is goed om tijdens een aanval te bedenken dat het echt niet mogelijk is.

Slokdarmspasmen
Slokdarmspasmen ontstaan door een storing in één van de zenuwen. Een normaal werkende slokdarm knijpt zich samen om vervolgens het eten of de drank in de slokdarm naar beneden te stuwen.

Bij patiënten met slokdarmspasmen komen ook samentrekkingen voor zonder een voortstuwende beweging. De spasmen doen pijn, en de pijn is vooral voelbaar net onder het borstbeen. De spasmen hoeven niet gepaard te gaan met slikproblemen en ze verergeren vaak na lichamelijke inspanning. Dat is de reden dat de pijn door patiënten verward kan worden met bijvoorbeeld de pijn die bij hartproblemen zoals angina pectoris gevoeld wordt.

Medicijnen
Er zijn wel medicijnen verkrijgbaar tegen slokdarmspasmen, maar dat zijn spierontspanners en die zijn niet per sé geschikt voor Fibromyalgie patiënten.

Sommige mensen geven aan dat het drinken van warm water of thee de spasmen doen verminderen, maar de Maag Lever Darmstichting geeft juist het advies om erg warme en erg koude dranken te vermijden.

De spiersamentrekkingen kunnen echter wel degelijk met voeding te maken hebben, en misschien zijn Fibromyalgie patiënten hier wel extra gevoelig voor. Sommige patiënten waarbij de reguliere geneeskunst niet voldoende verlichting van de klachten brengt, zoeken hun heil bij Chinese acupunctuur.

Op de website van de Maag Lever Darmstichting staan tips om je voeding zo aan te passen dat je minder kans hebt op slokdarmspasmen.

Het belangrijkste advies is misschien wel om niet bang te zijn voor de spiersamentrekkingen omdat stress en angst de spasmen kunnen verergeren, ook als ze niet de oorzaak zijn van de spierspasmen zelf.