Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Overige » Spierkramp en/of pijn in schouders(s) en/of nek

Spierkramp en/of pijn in schouders(s) en/of nek

↵ Vorig level

Spierkramp en/of pijn in schouders(s) en/of nek

Wat kunnen de oorzaken zijn van pijn in schouder(s) en nek ?
In verreweg de meeste gevallen is pijn in schouders en nek terug te voeren naar overbelasting.

Overbelasting kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van:

  • Lang in dezelfde houding zitten.
  • Zware lichamelijke inspanning (werk, sport).
  • Een verkeerde slaaphouding. (Vooral slapen op de buik is erg belastend voor de nek.)
  • Het (eenzijdig) tillen van zware dingen zoals een te zware koffer.
  • Een infectie zoals griep
  • Kou door bijvoorbeeld tocht.
  • Een whiplash wordt meestal veroorzaakt door een (auto-)ongeluk. Als je denkt een whiplash te hebben, ga dan altijd direct naar een huisarts.
  • Stress
  • Artrose

Andere oorzaken kunnen zijn :

  • Overmatig inspanning
  • Peesontsteking door overmatig gebruik
  • Spierverrekking
  • Gewrichtsslijtage
  • Beschadiging of slijtage van een tussenwervelschijf
  • Beknelde zenuw
  • Slijmbeursontsteking

Specifieke pijn in een schouder:
De schouder zelf is een kogelgewricht dat mogelijkheid bied tot een groot aantal bewegingen. Daarom kan dit gewricht ook zeer gevoeligheid zijn voor letsel. De spieren rondom de schoudergewricht hechten aan het schouderblad en aan de achterzijde van de ribbenkast. Deze spieren hebben de neiging om, wanneer overbelast, irritatie, stijfheid en pijn te veroorzaken. Vooral zittend (beeldscherm)werk – in combinatie met veel typen en muizen – kan zorgen voor pijn, irritatie en stijfheid tussen de schouderbladen. Hetzelfde geldt voor veelvuldig autorijden.


Schouderpijn kan voortvloeien uit een of meer van de volgende oorzaken:

  • Overmatig inspanning
  • Peesontsteking door overmatig gebruik
  • Instabiliteit van het schoudergewricht instabiliteit
  • Dislocatie
  • Frozen schouder
  • Beknelde zenuw

Wanneer is medische hulp te nodig bij pijn in schouder(s)?
Soms is de oorzaak van pijn tussen de schouderbladen makkelijk te achterhalen. Als schouderpijn bijvoorbeeld optreedt na een auto-ongeluk of sportongeval, is het raadzaam snel contact op te nemen met je huisarts. Schouderpijn kan namelijk te wijten zijn aan een relatief onschuldige verrekking of kneuzing, maar ook aan een ernstig fractuur (botbreuk) of geheel of gedeeltelijke ruptuur (scheur in spier of pees).

Echter:
Pijn tussen de schouderbladen gaat vaak samen met uitstralende pijn naar de nek, bovenrug, armen, benen en/of ribben. Uitstralende pijn kan te maken hebben met een verkeerde zithouding, maar kan ook het gevolg zijn van een hernia. Wacht dus niet te lang af als je pijnlijke schouderbladen hebt. Bij vermoedens van een whiplash bijvoorbeeld na een ongeval, ga dan altijd direct naar een huisarts.

Als de pijn die u al een paar dagen ervaart of andere symptomen verergeren, of als u hoge koorts, ernstige hoofdpijn, pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid of zweten, of een plotselinge aanval van gevoelloosheid of zwakte ontwikkelt (vooral aan een kant van het lichaam), is het verstandig onmiddellijk te bellen voor medische hulp via de juiste en bekende kanalen.

Welke medische behandelingen voor er schouder- en nekpijn?
Uw arts kan mogelijk een behandelingsplan samenstellen aan de hand van uw medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek, en/of eventuele onderzoeken indien nodig. Behandelingsopties kunnen per geval variëren, hierbij een aantal mogelijkheden :

Immobilisatie: Dit kan mogelijk worden bereikt met behulp van een spalk, gips of een mitella. Het is belangrijk om de instructies over het gebruik ervan te volgen, vooral als het wordt aanbevolen het gebruik te stoppen en het gebied te verplaatsen.

Rust: Soms is het noodzakelijk om het pijnlijke gebied even (een paar dagen) rust te geven, maar in de meeste gevallen is beperkt gebruik acceptabel binnen normale bewegingsgrenzen en zonder gewicht of spanning. Uw behandelaar zal aangeven wanneer u dit kunt gaan uitbreiden.

Behandeling en/of therapie: Uw arts kan ervoor kiezen u door te verwijzen voor behandeling en/of therapie. Dit kan onder andere zijn door een fysiotherapeut, Cesar therapeut, chiropractor, manueel therapeut, osteopaat, of een Mensendieck therapeut.

Hydrotherapie:Hydrotherapie kan heerlijk zijn voor het verlichten van rug/schouderpijn, aangezien het warme water de spanning in je spieren verzacht. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de gewichtsloosheid van het menselijke lichaam in water en de warmte van het water, hetgeen helpt de spierspanning te verlichten en ontspanning te verhogen, terwijl de warmte van het water de bloedcirculatie bevordert. Overleg even met uw arts of behandelaar voordat u oefeningen doet in het water, om te horen welke bewegingen zij aanbevelen.

Medicatie: Wanneer en zoals nodig kan uw arts (o.a. pijn en/of ontstekingsremmende) medicatie voorschrijven.

Wat kan ik zelf doen aan schouder- en nekpijn?

Kleine verwondingen en/of gebieden die slechts lichte pijn geven, kunnen thuis worden behandeld. Als de bron van de pijn en de oorzaak van de pijn niet bekend zijn of als de symptomen suggereren dat u een ernstiger aandoening zou hebben, is het verstandig contact op te nemen met uw arts voordat u aan enige vorm van behandeling begint.

Warm- / koude verpakkingen of kompressen (“Ice of Heat packs”): Koude kompressen worden meestal gebruikt om zwelling en diepliggende pijn te verminderen en dienen direct na de blessure te worden aangebracht. Mocht u gewoon ijs willen gebruiken, deze altijd in een handdoek wikkelen en nooit zo op het blote huid, omdat het anders de huid kan beschadigen. Warme kompressen worden meestal gebruikt bij pijn, spierstijfheid etc. Warmte kompressen moeten niet worden gebruikt in geval van zwellingen, omdat het de zwelling kan verhogen en daardoor meer pijn veroorzaken. Daarvoor zijn koude kompressen beter. Ongeschreven regel: Bij gebruik van een koude / warmte kompres geldt 15 minuten wel, 15 minuten niet!

Blijf bewegen: Het is vaak goed om lichte en/of beperkte oefeningen en bewegingen te blijven uitvoeren. Beweging bevordert de bloedcirculatie, hetgeen goed is voor het genezingsproces. Vermijd dus absoluut stil te blijven liggen voor langere tijd, omdat dit je spieren lui en/of stijf maakt (tenzij dit op doktersadvies is). Probeer gewoon te blijven bewegen, maar forceer het niet. Hierbij 2 oefeningen die hierbij kunnen helpen :

  • Zet de handen op de schoudertoppen en cirkel met de ellenbogen cirkeltjes achterwaarts
  • Trek de schouders omhoog richting de oren, ontspan je schouders weer en duw ze naar beneden

Slapen: Zoals we weten, herstelt ons lichaam wanneer wij slapen, dus een goede nachtrust kan wonderen doen. Het herstelt pijnlijke en gespannen spieren en gewrichten. Experimenteer met slaapstanden, matras, kussen (ook om ledematen te ondersteunen) om het voor u meest comfortabele houding te vinden.

Een warm bad: Dit is een uitstekende manier om te helpen de spieren te laten ontspannen en zodoende pijn te verlichten.

Heatlotions / gels: Om plaatselijk de pijnlijke schouder(s) te behandelen kan een (pijnstillende) zalf, gel of crème efficiënt zijn tegen pijnklachten. Sommige gels werken niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend. Let op dat deze gels etc. alleen in overleg met een arts worden gebruikt.

Massages: Massages (mits uitgevoerd door een professional), kunnen een weldaad voor de spieren zijn en veel spanning verlichten.

Ken je beperkingen: Voer geen sport of activiteiten uit waarvoor je niet over de training, vaardigheden, hulpmiddelen of kracht hebt om deze te bereiken. Dat is vragen om blessures.

Hoe kan ik een schouderblessure voorkomen

Geregelde oefening: Geregelde oefening van de schouders en nek kan de kans op blessures verminderen. (Zie oefeningen hieronder). Men kan (zowel bij pijnklachten als uit voorzorg) zelf ook het schouder gebied masseren door met een (tennis- of andere) bal, (zie afbeeldingen hieronder) de schouders masseren tegen een muur of gewoon op de vloer.
            

Yoga: Yoga is een bewegingsvorm waar veel mensen baat bij hebben. Er zijn ook speciale Yoga oefeningen voor nek- en schouderklachten. (Zie afbeeldingen hieronder)

Spieren sterker maken: Er zijn eenvoudige manieren om pijnklachten in de nek- en schouders te verminderen. Een manier is het doen van bepaalde oefeningen om spanning te verlichten en de spieren sterker te maken. Een goed hulpmiddel is (volgens een studie uit Denemarken) een resistentieband. Deze studie werd onder 198 mensen (kantoorbaan) gedaan die allen klaagden over pijn in nek-en schouders, veroorzaakt door spanning. 198 deelnemers werden in 3 groepen verdeeld. De 1e groep deed 2 minuten resistentietraining met een latex band (resistentieband). De 2e groep deed 12 minuten per dag oefeningen en de 3e groep kreeg elke week informatie over algemene gezondheid. Na 10 weken bleek dat de 1e groep –die slechts 2 minuten resistentietraining deed- de beste resultaten hebben gehaald. De hoofd-, nek- en schouderpijnen waren met 43% afgenomen. Als de persoon 10 minuten extra deed (dus een totaal van 12 minuten per dag) was de klachtenafname zelfs 53%. De oefeningen met resistentieband vergen weinig tijd en inspanning en richten zich op het gebied tussen schouder en nek.

Bronnen: Scand J Work Environ Health, salusi.nl

Lees meer