Spierspasmen

↵ Vorig level

Spierspasmen

Wat zijn spierspasmen ?
Een spierspasme of spierkramp is een samentrekking van een of meer spieren, zonder dat u daar invloed op heeft. De spierkrampen kunnen u belemmeren bij uw bewegingen, in uw houding en uw evenwicht. De ernst van de spasmen kan sterk variëren: van een lichte verstijving van de spieren tot een ernstige spasticiteit en zelfs invaliditeit. Spierspasmen zijn zelden aangeboren.


Spierspasmen zijn plotselinge, onwillekeurige samentrekking (contractie) van één of meer skeletspieren. Dit kan zich o.a. uiten in spierkramp of spierschokken (= ‘convulsies’), hevige pijn en bewegingsbeperking.

Er kan onderscheiden worden gemaakt tussen verschillende soorten spierspasmen:

 • clonische spierkramp: afwisselend krampen (= contractie) en ontspanningen (= relaxatie) van spieren.
 • tonische spierkramp: samentrekking van een spier die enkele minuten, uren en soms weken aan kan houden.
 • spasticiteit: blijvend verhoogde spierspanning (= spiertonus) met (meestal) bewegingsbeperking (= motorische invaliditeit).
 • convulsies: centraal veroorzaakte, schoksgewijze (= clonische) spierkrampen, zoals bij epilepsie.

Mogelijke oorzaken kunnen o.a. zijn:

 • Verzuring van de spieren (met name bij duursporten)
 • Oververmoeidheid
 • Epilepsie
 • Psychisch (bijv. stotteren, overmatig knipperen met de oogleden, tic)
 • Spierziekten
 • Een beschadiging in het ruggenmerg (zoals een dwarslaesie)
 • Doorbloedingsstoornissen van de hersenen (= CVA) / hersentumoren
 • Multiple Sclerose (= MS)
 • Ziekte van Parkinson
 • Tetanus (= nekkramp, kaakklem)
 • Verwondingen, verbrandingen en littekenvorming.

De behandeling van spierspasmen kan o.a. zijn door medicatie zoals spierverslappende middelen of anti-epileptica. Bij spasticiteit kan ook fysiotherapie (massage, oefenen) nodig zijn, of zelfs chirurgie, en hulpstukken die een lichaamsdeel in een bepaalde houding houden (orthesen).

 1. De aard van de behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak van de spierspasmen.

Spierspasmen en Fibromyalgie
Veel mensen met Fibromyalgie hebben geregeld last spierspasmen. Spierspasmen plaatsen een extra druk op mensen met Fibromyalgie die toch al dagelijks moeten omgaan met symptomen zoals spierpijn,  slaapstoornissen en hoofdpijn. Wanneer bijvoorbeeld het spierweefsel aan beide kanten van de nek samentrekken, resulteert dat bijna altijd in een kloppende hoofdpijn.

Er zijn echter een paar dingen die we zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat spierspasmen tot een minimum beperkt worden.

Lichte (strek) oefeningen
Het doen van dagelijkse lichte oefeningen of strekoefeningen kan verlichting brengen in spierspasmen. Door het geregeld bewegen blijft het spierweefsel zacht en verbeter je het bloedsomloop. Mocht je niet weten wat voor oefeningen je kunt doen, kun je altijd overleggen met je fysiotherapeut.

Massages om pijn te verlichten
Massages en een warm kompres kunnen verlichting brengen bij spierspasmen. Probeer kou te vermijden omdat dit spierspasmen kan veroorzaken. Therapeutische massages kunnen spierspasmen voorminderen omdat het ook het bloedtoevoer naar spierweefsel verbeterd, en verminderd het stress niveau.

Methyl Sulfonyl Methaan
MSM (Methyl Sulfonyl Methaan) is een lichaamseigen vorm van zwavel die voorkomt in elk organisme. MSM heeft ontstekingsremmend gerelateerde eigenschappen die het bloedtoevoer stimuleert, spierspasmen voorkomt en de opname van mineralen en vitamines bevordert, terwijl het genomen kan worden als een natuurlijke pijnstiller. Zoals bij ALLE supplementen, adviseren wij u NOOIT  supplementen in te nemen zonder overleg met uw arts.

Spieren warm houden en bewegen
Houd de spieren warm indien mogelijk, vooral bij koeler weer. Het warm houden van uw spieren kan de  bloedcirculatie bevorderen. Lichte beweging is ook een uitstekende manier om uw spieren warm en in beweging te houden.

Lees meer