Verminderde libido
Het is uit onderzoek gebleken dat veel mensen met Fibromyalgie last hebben van verminderde libido. Verminderde libido wordt bij de partners als minste van de symptomen benoemd, terwijl dit grote onzekerheid veroorzaakt bij mensen met Fibromyalgie. Heel bijzonder is dat in een partneronderzoek dat ik heb gedaan in 2013, veel mensen met FM zijn bang hun partner te verliezen wegens verminderde libido, terwijl slechts 3,5 % van de partners dit als symptoom benoemt!
Het is ook mogelijk dat uw libido op zich niet wordt aangetast, maar dat intense pijn, stijfheid of vermoeidheid u verhinderd om te kunnen genieten van seks zoals voorheen. Het is een veel voorkomend probleem bij mensen met chronische pijn. Fibromyalgie kan leiden tot pijn in de spieren, pezen en bindweefsel. Dit kan een drukkend pijnlijk gevoel in lage rug en de bekkenstreek tot gevolg hebben. Gedurende seks kan kramp optreden in deze spieren, wat zeer ongemakkelijk, indien niet pijnlijk is voor uw partner. Hierdoor kan het zijn dat uw partner seksualiteit psychisch verbind met pijn en het daarom wil vermijden. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat diverse medicatie ook bijwerkingen kan hebben die misschien niet direct van invloed zijn op uw libido, maar toch zijn weerslag kunnen hebben op uw zin is seks.
Als iemand Fibromyalgie heeft, is de kans groot dat deze (door pijn of vermoeidheid) voor uitdagingen komt te staan, omdat het seksuele leven hieronder kan lijden. Het hebben van Fibromyalgie kan er de oorzaak van zijn dat het lichaam haar/hem gaat tegenstaan (het laat ze immers in de steek en doet niet wat zij willen). Omdat veel medicatie ook als bijwerking gewichtstoename kan veroorzaken, gebeurt het vaak dat zij met verloop van tijd een slecht zelfbeeld krijgen waardoor zij zich minder aantrekkelijk voelen, en daardoor steeds meer in een isolement terecht komen. Schuldgevoelens, vrees voor de toekomst, een laag zelfvertrouwen etc. kunnen allemaal leiden tot erge neerslachtigheid of zelfs depressie. Blijf je partner goed observeren en trek aan de bel als jij dit opmerkt. Huiver niet om hier met je partner over te spreken en er samen hulp voor te vragen, een arts kan beoordelen of dit het best door middel van medicatie, gesprekken met een psycholoog of psychiater, of door een combinatie van beide moet worden behandeld.
Veel medicatie die voor Fibromyalgie wordt gebruikt hebben hoge niveaus van serotonine, dat een verminderd libido en erectieproblemen kan veroorzaken. Ook “gewone” pijnmedicatie kan een verminderd libido veroorzaken, dat kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld hormonen en stress. Antidepressiva, antihistaminica, kalmeringsmiddelen en medicatie tegen spasmen kunnen seksuele functies veranderen. Ook hier geldt, mocht dit het geval zijn, trek aan de bel. Het is verstandig om dit (al of niet samen) met de behandelende arts te bespreken. Een wijziging in medicatie of een vermindering van de voorgeschreven dosis kan dit (mogelijke) probleem verhelpen en jullie weer meer laten genieten in jullie relatie.
Wanneer we het hebben over intimiteit, betekent dat niet automatisch dat we het hebben over seksualiteit. Beide hoeven niet met elkaar te maken te hebben, en kunnen afzonderlijk bestaan, toch zijn deze begrippen in praktijk vaak met elkaar verbonden.
Intimiteit gaat over het emotioneel nauw verbonden zijn met je partner, dat je met hem of haar kan delen hoe jij je echt voelt, en je veilig voelen hierbij. Intimiteit gaat ook niet alleen over het delen van elkaars gevoelens, maar het accepteren ervan, zonder te veroordelen. Er zijn niet altijd woorden nodig bij intimiteit, vaak is een aanraking genoeg, maar tillen de juiste woorden intimiteit naar een nog hoger niveau. Daarbij delen we vooral gevoelens zoals pijn, verdriet, liefde en geluk met elkaar. Bovendien durven we ons dan vooral kwetsbaar op te stellen tegenover de ander. Intimiteit is een van de meest waardevolle aspecten van een relatie. Over het algemeen zien we dat vrouwen hier meer bedreven in zijn dan mannen.
Seksualiteit is kort gezegd de lustopwekkende, “uitvoerende” vorm van houden van. Seksualiteit heeft een lichamelijke en geestelijke kant. De lichamelijke kant blijkt uit het opgewonden zijn, en (seksuele) handelingen uitvoeren om alleen of samen tot seksuele bevrediging te komen. Het gaat wel meestal gepaard met enige intimiteit, waarbij opwinding een grote rol speelt. De geestelijke kant van seksualiteit heeft meer betrekking op gevoelens, het beleven van de seks, fantasie en seksuele voorkeuren.
Met deze uitleg, stuiten we gelijk op het feit dat de beleving van seksualiteit bij mannen en vrouwen verschillen. (Dit geldt niet voor elke man en vrouw, maar studies hebben aangetoond dat dit wel bij een zeer ruime meerderheid het geval is).
Ons brein is ons sterkste, grootste en meest sensitieve seksorgaan. Wanneer dat gefocust is op pijn, is het onmogelijk tegelijkertijd ook verlangen te ervaren. Zelfs als de persoon het zou willen, kunnen Fibromyalgie symptomen er de oorzaak van zijn dat er eerder pijn dan plezier wordt ervaren. Veel mensen met Fibro willen mentaal misschien wel, maar als je pijn in je lichaam ervaart, kan dit erg moeilijk zijn. Om niet seksueel te kunnen genieten, kan demoraliserend werken, volgens diverse artsen, en kan op den duur verwijdering veroorzaken tussen partners. Gelukkig zijn er wel manieren om het liefdesvuur te laten branden. Seks is een belangrijk deel van een gezonde, volwassen relatie, maar het is zeker niet de enige manier om intimiteit en seksualiteit te kunnen ervaren.
Handig weetje :
Tijdens seks wordt de endorfine in je lichaam ge”boost”. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ons lichaam aanmaakt, waardoor we minder pijn voelen. Houd dit dus in gedachten!