Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Pijn » Chronische pijn zit letterlijk tussen de oren (bron TU Brussel)

Chronische pijn zit letterlijk tussen de oren (bron TU Brussel)

↵ Vorig level

Hieronder een artikel van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de Katholieke Universiteit Leuven en de Nijmeegse Radboud Universiteit, waarin zij het volgende zeggen:

Chronische pijn zit letterlijk tussen de oren

Wanneer artsen geen oorzaak kunnen vinden voor chronische pijn in spieren of gewrichten, wordt al snel gezegd dat het ‘tussen de oren’ zit. Maar patiënten voelen die pijnen wel degelijk. Vaak worden ze veroorzaakt door een overgevoelig centraal zenuwstelsel, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven en Radboud Universiteit. Spier- en gewrichtspijnen zijn een veel voorkomende klacht in de westerse samenleving. Wanneer deze pijnen chronisch worden, leidt dit vaak tot een groot verlies aan levenskwaliteit en een aanzienlijke stijging van de medische kosten. Chronische pijnen in het bewegingsapparaat, zoals aanhoudende whiplashpijn of lage rugpijn, wegen zwaar op de zorgbudgetten. Het gaat om een van de grootste socio-economische problemen van deze tijd. De vaak vruchteloze zoektocht naar mogelijke oorzaken kost veel zorgen, tijd en geld. Een eerste conclusie bij dergelijke gespecialiseerde onderzoeken luidt dan dat er niets kan worden gevonden. Vervolgens wordt (te snel) geconcludeerd dat alles in orde is. De pijn zit dan zogenaamd ‘tussen de oren’.

Lees meer