Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Slaapproblemen » Belangrijke informatie en waarschuwing

Belangrijke informatie en waarschuwing

↵ Vorig level

Belangrijke informatie en waarschuwing

Medicatie en natuurlijke middelen
Er zijn uiteraard middelen op natuurlijke basis verkrijgbaar zoals Melatonine en Valeriaan. Melatonine is een hormoon dat normaliter in de hersenen wordt aangemaakt. De aanmaak van dit hormoon kan geremd worden door zonlicht of kunstlicht doordat de receptoren in het netvlies direct gekoppeld zijn aan de klier (pijnappelklier) die dit hormoon aanmaakt. Teveel tv kijken of achter de computer zitten kan dus op langer termijn de aanmaak van melatonine remmen. Hoe minder licht je netvlies opneemt, des te meer melatonine te lichaam aanmaakt.

Valeriaan is veel gebruikt in de volksgeneeskunde, homeopathie, fytotherapie en wordt zelfs nog steeds als rustgevend middel gebruikt in de reguliere geneeskunde. Het grote voordeel aan valeriaan is dat het rustig maakt zonder dat het concentratievermogen wordt aangetast. Het coördinatievermogen en geestelijk evenwicht wordt versterkt doordat valeriaan de aanmaak en werking van de juiste neurotransmitters reguleert. Wegens de relatief lichte bijwerkingen wordt valeriaan gebruikt als alternatief voor kalmeringsmiddelen.

Sterkere slaapmedicatie (alleen op voorschrift) mag slechts tijdelijk genomen worden. Er kan immers snel een verslavend effect optreden en bovendien verliezen ze hun werking bij langdurig gebruik. Denk er goed aan dat iedere pijnstiller bijwerkingen kunt hebben met andere medicatie, dus neem nooit medicatie van anderen, neem het altijd alleen in overleg met je behandelende arts en wees er zeker van dat je op de hoogte bent van alle mogelijke bijwerkingen en interacties met andere voedingssupplementen en medicatie alvorens ze in te nemen.