Evalueer je slaapomgeving
Slaap is afhankelijk van enkele cruciale factoren: de omgeving én je psyche. Laten we eerst de slaapomgeving bespreken.
De slaapkamer
- Zorg overdag voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer. Het slaapcomfort neemt toe in een goed geventileerde
- De ideale kamertemperatuur is ca. 18 à 20 graden, maar dit kan variëren per persoon.
- Een luide TV of fel licht in je kamer is niet bevorderlijk net voordat je gaat slapen.
- Zorg voor zo min mogelijk last van omgevingslawaai (veel mensen slapen met oordoppen wegens bijv. het snurken van hun partner).
- Hoe donkerder je slaapkamer hoe beter je hormonale systeem zichzelf reguleert. Donkere gordijnen zijn hiervoor een uitkomst, andere mensen verkiezen om te slapen met een slaapmasker.
- Gebruik de slaapkamer (het bed) niet voor andere doeleinden zoals studeren, lezen, TV kijken, dit kan het inslapen belemmeren.
Het matras
- Voor een goede nachtrust is het nodig dat het lichaam over de gehele oppervlakte gelijkmatig gedragen wordt en de natuurlijke krommingen van de rug ondersteund worden. In zijligging zou de wervelkolom dan op één rechte lijn moeten liggen.
- De keuze voor een matras en beddengoed is heel persoonlijk en ook het prijskaartje beïnvloed vaak onze beslissing. Echter, als het matras druk verlagend werkt zoals bijvoorbeeld een (opleg) traagschuim matras, draagt dit vooral bij aan een betere nachtrust. Doordat het matras de druk op het lichaam vermindert tijdens het liggen worden de klachten dragelijker.
- Een goede matras zal het lichaamsgewicht verdelen en het transpiratievocht opnemen om het door verdamping weer af te voeren.
- Veel mensen hebben baat bij een traagschuim matras omdat deze zich geheel naar het lichaam vormt.
Het kussen
- Het belang van een goed hoofdkussen wordt vaak onderschat. Om uitgerust wakker te worden is het belangrijk dat uw nekwervels goed kunnen ontspannen. Net zoals bij een matras is de keuze voor een kussen heel persoonlijk, en dient afgestemd te worden op uw matras, postuur en slaaphouding. Er zijn echter een aantal criteria die men in gedachten dient te houden :
- De dikte van het kussen moet evenredig zijn met de kromming van de rug.
- Een te dik of te hard kussen gaat een knik in de wervelkolom teweeg brengen.
De ideale positie
Er zijn verschillende manieren waarop je kan slapen. De één slaapt het liefst op zijn zij, terwijl de andere steevast op de buik slaapt. Welke houding het best is om goed te kunnen slapen, hangt vooral af van de persoonlijke voorkeur van de slaper.
- Tijdens het slapen wordt veelal de rug- of zijligging aanbevolen. Reden hiervoor is dat bij buikligging de wervelkolom immers zwaar belast wordt als gevolg van de sterke draaiing van het hoofd dat nodig is om vrij te kunnen ademen. Deze slaaphouding met een gedraaid hoofd zal vaak nek- en hoofdpijn teweeg brengen.