Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Slaapproblemen » Interessante vragen en informatie

Interessante vragen en informatie

↵ Vorig level

Interessante vragen en informatie

Kan je slaaptekort inhalen?
Als je “een nachtje hebt doorgedaan”, zal je dit niet onmiddellijk kunnen inhalen. Je zult de komende nachten wel meer diepe slaapstadia hebben. Stel dat je pas om 8 uur ’s morgens gaat slapen, dan zal je geen 8 uur aan een stuk kunnen slapen omdat je biologische klok dan op wakker staat. Een dergelijk verschuiving van je slaaptijd kan je zelfs enkele dagen blijven doorvoelen. Overdag dutjes doen, kan wel helpen om je weer goed te voelen.

Wat is slaapwandelen?
Slaapwandelen wordt gezien bij 15% van de kinderen (meestal jongens) en verdwijnt meestal spontaan tijdens de puberteit. Het doet zich voor tijdens het diepste slaapstadium en kan zich twee tot drie keer per nacht herhalen. Slaapwandelen is eigenlijk een onvolledige waaktoestand van de hersenen. Je moet de persoon dan niet wekken, maar gewoon naar bed begeleiden.

Waarom geeuwen wij?
Geeuwen is een reflex die vanuit de hersenstam wordt gestuurd en achteraan in de mond begint, beginnend met diep langzaam in te ademen om vervolgens snel weer uit te ademen. Waarom mensen juist geeuwen is niet duidelijk. Het verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed bij moeheid. Het is ook een communicatiemiddel om aan te geven dat het je niet interesseert. Veel geeuwen kan ook wijzen op een drugsverslaving.

Een glaasje wijn voor het slapengaan?
Alcohol heeft een slaapinducerend effect omdat het je spieren ontspant, maar het onderdrukt je REM-slaap. Hierdoor wordt je slaap onderbroken en kan je moeilijker doorslapen. Mensen met overmatig alcoholgebruik zullen vroeger in de ochtend wakker worden en zich overdag minder fit voelen.

Wat zijn dromen?
Dromen doe je tijdens de REM-slaap. Aangezien de REM-fases naar de ochtend toe langer duren, zal je vooral in deze periode dromen. Waarom we juist dromen is nog steeds niet achterhaald. Men droomt vaak over wat men die dag heeft beleefd. Dit wordt dagrest genoemd. Dromen zouden dan kunnen dienen om de gebeurtenissen te verwerken. Anderen stellen dat tijdens de slaap de bewustzijnsgraad sterk is verminderd. Dromen kunnen dan gezien worden als een vorm van substituut-bevrediging van verdrongen psychische complexen, die dan deels aan de oppervlakte komen.

Bestaat de winterdip of wintermoeheid?
Wintermoeheid is geen fabeltje. Een tekort aan zonlicht kan je biologische klok in de war sturen en je chronisch moe en prikkelbaar maken. Dit is dus seizoensgebonden.

Ben ik een ochtend- of avondmens?
Iedere persoon heeft zijn eigen slaap-waak ritme. Het gemiddelde ligt ongeveer op 25 uur. Omwille van de licht-donkercyclus, hebben we een ritme van 24 uur. Zo loopt de biologische klok van een ochtendmens voor op de klok van een avondmens. Op zich is dit geen probleem, behalve wanneer je ritme niet overeenstemt met het ritme dat de maatschappij van je verlangt.

Telt het aantal uur slaap voor middernacht dubbel?
Dit is een fabeltje en niet wetenschappelijk aangetoond. Het is wel zo dat de
eerste 4 uren van de slaap het kostbaarste zijn, omdat de diepe, meest verkwikkende slaap (stadia 3 en 4) vooral in het eerste deel van de nacht plaatsvindt. Het gaat er dus vooral om dat je een effectieve en voldoende slaap hebt, en niet om wanneer je gaat slapen.

 

Neem nooit enige medicatie, kruiden of voedingssupplementen zonder overleg met uw behandelend arts of eigen apotheker, vooral wat betreft de hoeveelheden die u hiervan mag innemen. Dit is van belang omdat zij weten welke andere medicatie u gebruikt en of deze geen wisselwerking op elkaar zullen hebben en samen gebruikt kan worden.

Lees meer