Tips
Slapen kan je niet afdwingen, wel kunnen we zelf ook bepaalde dingen doen om het (in)slapen te bevorderen. Als u niet binnen 20 minuten in slaap valt, sta op, ga naar een andere kamer, en ga weer ontspannen tot u wel moe genoeg bent om te slapen. Het angstige gevoel van het niet in slaap kunnen vallen kan zelfs bijdragen aan inslaapstoornissen.
Doe iets dat u echt ontspant, zoals even lezen. Het nemen van een bad ongeveer 90 minuten voor het slapen gaan werkt ook bevorderend. Tijdens het baden stijgt de lichaamstemperatuur om nadien weer te dalen. Het zakken van de lichaamstemperatuur werkt sterk slaapbevorderend. Teveel tv kijken of achter de computer zitten kan op langer termijn de aanmaak van Melatonine remmen. Hoe minder licht je netvlies opneemt, des te meer Melatonine te lichaam aanmaakt.
Ga iedere avond op dezelfde tijd naar bed en sta ’s morgens steeds dezelfde tijd op. Het verstoren van dit schema kan leiden tot inslaapstoornissen. Uitslapen in het weekend zorgt ervoor dat je op maandagochtend niet op tijd wakker wordt, omdat de slaap cyclus opnieuw ingesteld wordt op later ontwaken.
Maak je hoofd “leeg” voordat je gaat slapen. Probeer voordat je gaat slapen een lijstje te maken met dingen die je de volgende dag moet doen. Vaak schieten ons dingen te binnen als we net in bed liggen. Indien nodig, leg een schrijfblok naast je bed, om alles op te schrijven dat je bang bent te vergeten. Zodoende kun je veel rustiger slapen.
Probeer om dagelijks 20 tot 30 minuten lang lichaamsoefening en te doen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag, maar sport dus liever niet vlak voor het slapen gaan. Beweging werkt immers stimulerend. Vaak ontdekt men daardoor dat ze niet bang hoeven te zijn dat ze daar nog vermoeider van worden. Zo krijgen ze weer controle over hun leven en kunnen ze de vermoeidheid aanpakken. Dat maakt dat de vermoeidheidsklachten afnemen of hanteerbaar worden.
Als het mogelijk is zorg er dan voor om op te staan bij het opkomen van de zon of gebruik helder licht bij het opstaan. Zonlicht zorgt ervoor dat de lichaamseigen biologische klok zich opnieuw instelt. Slaapdeskundigen adviseren een blootstelling van 1 uur zonlicht in de morgen bij mensen met slaapstoornissen. Een ander alternatief is Lichttherapie. Lichttherapie wordt zeer succesvol ingezet bij slaapproblemen. Lichttherapie is een doeltreffende manier om het lichaam snel te laten wennen aan het nieuwe slaap-waak ritme. Met lichttherapie geeft u het lichaam een extra dosis energie wanneer u hierom verlegen zit. Daarnaast kan u met lichttherapie uw biologische klok snel weer gelijk laten lopen met uw nieuwe slaap-waak ritme en zullen uw slaapproblemen verminderen.