Home » Hoofd index » Fibromyalgie » Symptomen van Fibromyalgie » Vermoeidheid » Oorzaken, symptomen en gevolgen

Oorzaken, symptomen en gevolgen

↵ Vorig level

Oorzaken, symptomen en gevolgen

Vermoeidheid of oververmoeidheid, iedereen heeft er weleens last van. Vaak is een (extra) goede nachtrust voldoende om weer fit te worden. Toch komt het ook voor dat mensen chronisch vermoeid zijn. In zulke gevallen voel je je voor een langere periode niet uitgerust.

Mogelijke oorzaken
Bij de oorzaken van chronische vermoeidheid is het soms moeilijk onderscheid te maken tussen lichamelijke en psychische oorzaken. Bij oververmoeidheid is het lichaam vaak uit balans. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ziektes of ontregeling van het lichaam. In veel gevallen is vermoeidheid het gevolg van een ophoping van kleine spanningen. Stress kan op meerdere manieren het lichaam op negatieve wijze beïnvloeden. Zo kan teveel stress impact hebben op je hormonale evenwicht, immuunsysteem, hart en bloedvaten, ademhaling en spijsvertering. Als je lang rondloopt met stressklachten kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Hierbij ben je emotioneel uitgeput en niet of nauwelijks in staat om te presteren. Vaak blijven mensen die last hebben van een burn-out langere tijd met vermoeidheidsklachten rondlopen. Om een burn-out te voorkomen kun je tijdig je stressklachten aanpakken.

Symptomen
Vermoeidheid kent verschillende symptomen. We maken hierbij onderscheid tussen lichamelijke en psychische symptomen die te koppelen zijn aan vermoeidheidsklachten. Lichamelijke vermoeidheidssymptomen uiten zich voornamelijk in pijn en irritatie aan verschillende lichaamsdelen. Vaakvoorkomende symptomenzijn: hoofdpijn, duizeligheid, pijn (in spieren, rug, nek of schouders) of last van de ogen. Naast lichamelijke symptomen uit (over)vermoeidheid zich ook in je geestelijke gesteldheid. Vaak voorkomende psychische symptomen van vermoeidheid zijn: verminderde concentratie, onverschilligheid, geïrriteerdheid.

Gevolgen
Aangezien de pijn, slecht slapen en vermoeidheid allemaal met elkaar in verband staan, komen er steeds meer klachten bij, die elkaar allemaal versterken, waardoor het vaak voor een Fibromyalgie patiënt uitzichtloos kan lijken en zij hierdoor een vorm van depressiviteit ontwikkelen.

 

Leven met chronische pijn en vermoeidheid is genoeg om iemand depressief te maken. Vaak worden ook onze intieme relaties hierdoor beïnvloed, hier is dikwijls pijn en vermoeidheid de oorzaak.