Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Advies voor familieleden » Oppasoma’s en -opa’s opgelet!

Oppasoma’s en -opa’s opgelet!

↵ Vorig level

Wat is het toch heerlijk om op je kleinkind(eren) te mogen passen, als ze even lekker bij oma en/of opa over de vloer zijn en je waardevolle tijd met ze kan doorbrengen. Dat is een speciale rijkdom, waar je zo veel mogelijk van wilt genieten. Voor(al) mensen met een chronische aandoening en/of chronische pijn moeten zich extra bewust zijn van de valkuilen. Hierbij een aantal tips die kunnen helpen dat het altijd een plezier blijft voor iedereen

  • Evalueer hoeveel tijd je per week hieraan zou willen besteden. Nadat je een paar keer hebt opgepast, weet je echt wel hoe lang het duurt voordat je over je grenzen gaat en het eigenlijk “te veel” wordt. Geef dit duidelijk aan bij je kind(eren).
  • Geef duidelijk aan dat je (uiteraard behalve in geval van nood) ten minste 2 dagen van tevoren wil horen wanneer je verwacht wordt op te passen. Dit maakt het voor jou mogelijk om een dag voor jezelf in te plannen de dag ervoor en de dag erna. Mocht je na het oppassen (meer) pijn hebben, kun je dit opvangen door een dag rust te houden.
  • Zorg dat je altijd een kalender bij de telefoon heb, zodat je gelijk kunt bepalen of je beschikbaar bent of niet. Heb je de dag voordat je moet oppassen iets te doen dat veel van je zal vergen, is het beter het niet te doen, omdat je rekening moet houden met een “pijn”dag.
  • Bespreek met je kinderen dat zij altijd een “Plan B” achter de hand moeten hebben. Dit kan een alternatief adres zijn waar ze in geval van nood de kinderen naar toe kunnen brengen, of een peuterspeelzaal of evt. andere oma, of vriendin. Het kan altijd voorkomen dat je een ochtend wakker wordt met vreselijke pijn, of met een erge aanval van Fibro-fog (Fibro-mist oftewel erge vergeetachtigheid). Op deze dagen is het beslist NIET verstandig om op de kleinkinderen te passen, en is het beter dan rust te nemen. Leg je kinderen uit dat je het ook voor de veiligheid van de kleinkinderen doet.

Veel oppasplezier !