Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Advies voor Partners » Intimiteit en Seksualiteit » Het belang van intimiteit en seksualiteit

Het belang van intimiteit en seksualiteit

↵ Vorig level

Het belang van intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit versterkt de band tussen partners, en verminderd de kans op afstandelijkheid. Ons brein is ons sterkste, grootste en meest sensitieve seksorgaan. Wanneer deze gefocust is op pijn, is het onmogelijk tegelijkertijd ook verlangen te ervaren (volgens dr. Andy Fink, verbondenaan het Miami Centre of Excellence for Obstitrician and Gynaecology).

Relaties zijn vooral in het begin vaak erg passioneel (seksueel) en worden na verloop van tijd steeds intiemer, terwijl de passie dan juist wat kan afnemen. Passie, intimiteit en seksualiteit zijn intense vormen van verbondenheid tussen twee personen. Ze zijn absoluut niet hetzelfde, maar vullen elkaar aan en zijn (deels) inwisselbaar, waarbij het een zeker niet belangrijker is dan het ander.

Zelfs als de persoon het zou willen, kunnen Fibromyalgie symptomen er de oorzaak van zijn dat er eerder pijn dan plezier wordt ervaren. Veel mensen met Fibromyalgie willen mentaal misschien wel, maar als je pijn in je lichaam ervaart, kan dit erg moeilijk zijn. Om niet seksueel te kunnen genieten, kan demoraliserend werken, volgens diverse artsen, en kan op den duur verwijdering veroorzaken tussen partners. Gelukkig zijn er wel manieren om het liefdesvuur te laten branden. Seks is een belangrijk deel van een gezonde, volwassen relatie, maar het is zeker niet de enige manier om intimiteit en seksualiteit te kunnen ervaren.