Het belang van open communicatie

↵ Vorig level

Het belang van open communicatie

Voor goede intimiteit en seksualiteit in een relatie is er een zeer belangrijke vereiste: Open Communicatie.Eerlijke gesprekken hierover, wat je wel of niet lekker vind, wel of niet bereid bent om te doen en wat je bereid bent te proberen, zijn van vitaal belang. Er horen geen dingen te zijn die niet bespreekbaar zijn tussen jullie. Voor veel mensen is dit een zeer moeilijke opgave, wat meestal komt door de volgende redenen:

 • ze willen de ander niet kwetsen met een opmerking
 • schaamte: seks is iets dat je doet en waar je niet over praat is velen van jongs af aan geleerd, en dit is bij velen blijven hangen
 • vrouwen zijn geneigd hun eigen seksuele wensen ondergeschikt te maken aan wat hun partner wil
 • vrees om afgewezen te worden of dat er gelachen word om wat je zegt
 • om eerlijk over seks te praten moet jij je kwetsbaar op durven stellen

Onderzoeken wijzen uit dat tot 60% van de vrouwen het voorspel als meest favoriete deel van de seks ervaart en 65% zelfs méér voorspel zou willen, terwijl mannen vaak nog denken dat het hun partner vooral om gemeenschap te doen is. Omdat je oprecht veel van elkaar houd, betekent het niet dat je precies hetzelfde wil op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Door een eerlijk gesprek zou dit probleem opgelost kunnen worden.

Er zijn een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

Spelregels:

Denk na voordat je dingen uitspreekt. Zorg ervoor dat je wat je wilt zeggen zodanig uitspreekt dat het de ander niet kwetst. Spreek je gedachten heel duidelijk uit. Vind je het moeilijk bepaalde dingen te benoemen, schrijf ze dan op en laat ze lezen. Communicatie hoeft niet altijd verbaal te zijn!

Tips:

 • Gebruik duidelijke bewoording om elkaar dingen duidelijk te maken. Soms willen partners als ze over seks praten andere bewoordingen gebruiken als tijdens de intimiteit of seks zelf. Bespreek met elkaar welke bewoording jij het fijnst vind, en probeer daar rekening mee te houden.
 • Zeg tegen je partner dat je het leuk zou vinden een vraag en antwoord spelletje te spelen over seksualiteit. Zo creëer je een ongedwongen sfeer.
 • Stel elkaar vragen over intimiteit of seksualiteit, waarop beiden eerlijk moeten antwoorden. Na verloop van tijd zal het steeds makkelijker worden om dit soort intieme details met elkaar te bespreken.
 • Vertel elkaar omstebeurt iets dat je heel fijn vind om te doen of te ondergaan. Daarna iets dat je helemaal niet fijn vind. Iedere partner MOET omstebeurt iets benoemen. Eindig het gesprek met het opnoemen van alles dat je wel fijn vind om te doen of te ondergaan, om het gesprek een positief einde te geven. Probeer samen alternatieven te zoeken, dit kan soms tot hele leuke experimenten leiden.
 • Ga ergens op een parkeerplaats of terras zitten waar je veel mensen kunt zien. Kies een stel uit, en vraag aan je partner wat hij/zij denkt wat voor seksleven zij hebben.  Door hier samen over te praten schept een band en het is een ongedwongen gesprek dat kan leiden tot een leuk voorspel, of om te reflecteren op je eigen seksleven.
 • Vraag je partner wat hij/zij verkiest met betrekking tot het initiatief tonen. Sommige partners houden van subtiele hints, spanning, of willen juist zelf de toon hierin aangeven. Houd dit bespreekbaar zodat je rekening met elkaars wensen kunt houden, dit kan ook zorgen voor leuke afwisseling.
 • Mocht je wel willen aangeven dat je behoefte hebt aan seks, maak dit dan duidelijk in de vorm van een verzoek, en niet als eis. Een vraag mag altijd worden gesteld, dit laat de beslissing bij de ander, bij een eis is al zo goed als duidelijk dat “nee” geen optie is.
 • Voor mensen die het echt moeilijk vinden elkaar aan te kijken en dit te bespreken, is dit een goede tip: Ga samen op bed liggen, volledig gekleed, in het donker. Spreek af om eerlijk alles met elkaar te delen en maak duidelijk dat het geenszins de bedoeling is de ander te kwetsen. Probeer dan de tips hierboven.

Lees meer