Informatie voor de partner

↵ Vorig level

Informatie voor de partner

Voor de partner is het vaak heel lastig als de seksualiteit op een heel laag pitje komt te staan. Dit is iets dat eerlijk en open besproken moet worden, maar toch wil ik een aantal redenen die hieraan ten grondslag liggen proberen uit te leggen.

Fibromyalgie kan leiden tot pijn in de spieren, pezen en bindweefsel. Dit kan een drukkend pijnlijk gevoel in lage rug en de bekkenstreek tot gevolg hebben. Gedurende seks kan kramp optreden in deze spieren, hetgeen zeer ongemakkelijk, indien niet pijnlijk is voor je partner. Hierdoor kan het zijn dat je partner seksualiteit psychisch verbind met pijn en het daarom wil vermijden.

Mensen met Fibromyalgie hebben meestal door de pijn en vermoeidheid een verstoord slaappatroon. Dit werkt meer vermoeidheid in de hand en het kan dus echt voorkomen dat je partner niet de energie heeft om de seksualiteit in je relatie tot een prioriteit te maken. Verminderd libido (en bij de partner met Fibromyalgie ook nog eens pijn, vermoeidheid, mogelijke  darmproblemen, en een zwak zelfbeeld) kan zeker oorzaak zijn van seksuele ontevredenheid. Zoals eerder uitgelegd kunnen ook psychologische, fysiologische maar ook farmacologische factoren in zowel intimiteit als seksualiteit een rol spelen.

Het is belangrijk voor beide partners om zich te realiseren dat het iets meer voorbereiding en aandacht zal kosten om seksuele gevoelens aan te wakkeren bij iemand met chronische pijn.
Er zijn echter diverse manieren waarop hier verandering in gebracht kan worden, alleen word het een kwestie van samen dingen bespreken en een oplossing te vinden waar beide partners zich fijn bij voelen.

Een andere mogelijkheid is om professionele therapie te overwegen. Als Fibromyalgie problemen in je relatie veroorzaakt en je er zelf niet uitkomt, is het verstandig hier professionele hulp voor in te schakelen. Er zijn tal van gespecialiseerde therapeuten die partners kunnen helpen om op dit gebied tot elkaar te komen.

In het volgende schema wordt de wisselwerking tussen de psychologische, fysiologische en farmacologische factoren en Fibromyalgie en seksuele problemen weergegeven.

 

Handig weetje:

Tijdens seks wordt de endorfine in je lichaam ge”boost”.  Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ons lichaam aanmaakt, waardoor we minder pijn voelen. Houd dit dus in gedachten!