Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Advies voor Partners » Intimiteit en Seksualiteit » Informatie voor de persoon met Fibromyalgie

Informatie voor de persoon met Fibromyalgie

↵ Vorig level

Informatie voor de persoon met Fibromyalgie

In de jaren dat ik voorlichting geef omtrent Fibromyalgie ben ik het vaak tegengekomen dat sommige mensen met Fibromyalgie uit angst voor meer pijn, stijfheid of ongemak, liever geheel afzien van enig seksueel verkeer.
Dit kan grote gevolgen hebben voor je relatie. Het verdient dan ook aanbeveling om samen met je partner te onderzoeken wat nog wel mogelijk is, en om je hier niet geheel voor af te sluiten.


Het is een kwestie van samen uitvoerig bespreken om de voor jou meest comfortabele positie te vinden. Afhankelijk van waar je de meeste pijn ondervindt, kun je verschillende posities gaan onderzoeken. Er zijn diverse manieren hoe je je lichaam kunt ondersteunen of stabiliseren zodat je achteraf zo min mogelijk pijn hoeft te ervaren.

Bij seksualiteit is er geen goede of foute manier om intiem met je partner te zijn. Het kan juist een veel intenser gevoel geven als jeje rustig gaat voorbereiden door vooraf een heet bad of douche te nemen. Dit kan de pijn die je al kunt hebben verzachten, en je in staat stellen meer te genieten.

Warmte bevordert de bloedtoevoer, heeft een gunstige uitwerking op stijfheid en verminderd eventuele spasmen waardoor je je meer ontspannen voelt. Veel lotgenoten vinden het juist heerlijk om nadien (ook) in een heet bad of douche te ontspannen.

Je arts kan je eventueel medicatie voorschrijven die je libido kan verbeteren. Conditieverbetering en een gezonde levensstijl hebben hier ook zeer gunstige effecten op.

Focus liever op kwaliteit dan op kwantiteit. Zelfs als je het niet meer kan doen zoals, of zo vaak als voorheen, kun je nog steeds van seksualiteit genieten. Veel stellen hebben ervaren dat nadat ze deze stappen hebben doorlopen, hun seksleven veel fijner en intenser is geworden dan ervoor.

Lees meer