Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Advies voor Partners » Intimiteit en Seksualiteit » Waardoor komt het verminderde libido

Waardoor komt het verminderde libido

↵ Vorig level

Waardoor komt het verminderde libido

Het hebben van Fibromyalgie veroorzaakt bij veel mensen een verandering in hun seksleven. Er is vaak sprake van afname in libido en in sommige gevallen ook erectiestoornissen.

Het is ook mogelijk dat je libido op zich niet wordt aangetast, maar dat intense pijn, stijfheid of vermoeidheid je verhinderd om te kunnen genieten van seks zoals voorheen. Het is een veel voorkomend probleem bij mensen met chronische pijn.

Het is echter van belang te weten dat een gevoel van verminderd libido ook niet noodwendig met medicatie te maken kan hebben. Veel mensen met Fibromyalgie hebben last van neerslachtigheid of depressie.

Ook moet er rekening mee gehouden worden dat diverse medicatie bijwerkingen kunnen hebben die misschien niet direct van invloed zijn op je libido, maar toch zijn weerslag kunnen hebben op je zin in seks. Een voorbeeld hiervan is medicatie die als bijwerking een onaangename jeuk, brandgevoel of droogheid van de genitaliën veroorzaakt. Een tip hiervoor is om altijd glijmiddel op waterbasis te gebruiken.

Het is beslist mogelijk door zelfmanagement, een positieve houding en een combinatie van oefeningen, bewegen en verandering in leef-  en/of voedingspatroon je seksleven weer een boost te geven.