Leer communiceren
Het hebben van Fibromyalgie, geconfronteerd worden met dingen die je niet meer kan en iets mankeren maken vaak veel emoties los. Fibromyalgie kan best ingrijpen zijn en hele normale reacties die een persoon met Fibromyalgie voelen zijn : het gevoel van verlies (van de gezondheid), machteloosheid, hulpeloosheid, woede, boosheid, verdriet, teleurstelling etc.
Communicatievaardigheden zijn nu belangrijker dan ooit, omdat je dagelijks zal moeten communiceren hoe je voelt. Wel is het van groot belang dat er behalve gecommuniceerd, ook geluisterd word. Van elkaar weten waar je aan denkt, wat je bezighoudt, waar je van baalt, helpt bij het omgaan met al deze emoties en voorkomt misverstanden en onbegrip. Daarom is samen praten noodzakelijk. Je kan van elkaar leren. Door op een constructieve manier met iemand te praten heb je meer kans elkaar beter te begrijpen. Eerlijke communicatie zal definitief negatieve gevoelens en een eventueel conflict verminderen. Heel belangrijk is om elkaar geen verwijten te maken. Niemand heeft immers gevraagd om Fibromyalgie? Het is uiterst moeilijk een weg te vinden met Fibromyalgie te leven, en de directe familie zal de eerste lijn van ondersteuning moeten zijn.
De partner met Fibromyalgie te laten praten met andere Fibromyalgie lijders is ook een manier van met de pijn omgaan. Aansluiten bij een Fibromyalgie lotgenotengroep is ook een mogelijkheid, waar immers alle ervaringen kunnen worden gedeeld. Hier kan soms ook handige tips staan van mensen die hetzelfde doormaken. Omdat er zo veel veranderd (of de laatste tijd is veranderd), is het van groot belang met elkaar te praten over allerlei onderwerpen die erdoor beïnvloed worden. Hier horen ook onderwerpen bij als huishoudelijk werk, verzorging, taakverdeling, hulpmiddelen, seksualiteit enz. Laat niets onbespreekbaar. Door al deze onderwerpen te bespreken kan het leven voor beiden aangenamer worden gemaakt zodat Fibromyalgie een gezamenlijk plaats krijgt in jullie levens.