Leer flexibel zijn

↵ Vorig level

Leer flexibel zijn

Bij iemand met Fibromyalgie dwingen de omstandigheden soms dat er plannen gewijzigd en/of aangepast moeten worden. Omdat het vaak afhangt van de hoeveelheid pijn en ongemak je partner heeft, is het ook niet iets dat men in de hand kan houden. Hoe flexibeler men hierin leert te zijn, hoe makkelijker en soepeler de dagen zullen verlopen.

Flexibel gedrag wil zeggen dat men zijn/haar eigen opvattingen, ideeën en houding vrijwillig aanpast aan de veranderde omstandigheden in het dagelijks leven. Mensen zijn over het algemeen niet zo flexibel, (al denken we allemaal van wel) maar we hechten aan vertrouwde zaken en onze gewoontes. Een kleine voorbeeld : als je gewend ben altijd een bepaald product op dezelfde plaats in de supermarkt te vinden, is het echt niet leuk als je nu de hele winkel doormoet om te zoeken naar dat ene product. Vaak zijn we zelfs niet eens echt flexibel bij iets waar we zelf voor hebben gekozen, zoals bijv. een verhuizing. Een verhuizing betekent ook afscheid nemen (van de buurt en buren) van vaste bakens, en weer wennen aan een nieuwe omgeving en mensen.

Vaak zijn persoonlijkheid, leeftijd, en denkwijze factoren die meespelen in hoe flexibel we zijn.


Feit
De situatie waarin je je bevind zal niet veranderen of verbeteren als je je hier druk om maakt of je ertegen verzet. Het is een feit dat je partner soms afspraken zal moeten verzetten of afzeggen, dus het is beter om te leren zo flexibel mogelijk te zijn en het te accepteren en er het beste van te maken. Dat is wel makkelijk gezegd, maar hoe doet met dat? Hier zijn enkele tips :

  • Blijf niet te lang stilstaan bij het verlies van de oude situatie, maar probeer te focussen op de nieuwe situatie en hoe je die het best kunt aanpakken. Richt je op de toekomst, niet op het verleden.
  • Leer vooruit denken en plannen (bijvoorbeeld bij uitstapjes) en denk aan dingen zoals een wandelstok, niet te veel trappen, rolstoel(voorziening), voldoende bankjes om te rusten, etc.
  • Als je een “gewoontedier” bent kun je “oefenen” om wat flexibeler te worden door eenvoudige dingen. Neem je altijd een bepaald soort saus, probeer dan eens niet dezelfde en probeer een andere!
  • Neem je iedere dag opnieuw voor om alle veranderingen van de dag aan te kunnen, en geef jezelf ’s avonds een complimentje als dit is gelukt!
  • Leer om oplossingsgericht te denken. Zorg dat je altijd op de hoogte ben van de afspraken voor elke dag. Bedenk alvast wat er zou moeten gebeuren mocht het zo zijn dat je partner deze afspraak niet aankan. Bijv. probeer zoveel mogelijk een reserveplan te bedenken, des te minder stressvol is het als het mocht gebeuren.
  • Bespreek samen de nadelen en de voordelen van de situatie waar jullie nu mee moeten leren leven. Als je partner een verjaardag of zo moet afzeggen, betekent het niet altijd dat jij er dan ook niet naar toe kan gaan. Maak hier duidelijke afspraken over.

Advies aan partners van mensen met FM
Zorg dat je ook (al is het deels) je eigen leven behoud. Ga niet al je sport, hobby’s, vriendschappen etc. laten verwateren doordat je partner FM heeft. Vroeg of laat zal dit je gaan tegenstaan en zal je je partner dit beginnen kwalijk te nemen. Dit gezegd hebbende :

Advies aan mensen met FM
Beperkt je partner niet zodanig dat deze ook altijd thuis moet zijn als JIJ iets niet kan door pijn of ongemak. Je partner heeft géén FM en moet ook wel (deels) zijn/haar eigen leven kunnen behouden. Op den duur ga je je hier schuldig over voelen, en/of je partner gaat je dit beginnen kwalijk te nemen.

Lees meer